[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ernest Walton - Viquipèdia

Ernest Walton

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1951)

Ernest Thomas Sinton Walton ( Dungarvan, Irlanda 1903 - Belfast, Irlanda del Nord 1995 ) fou un físic i professor universitari irlandès guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1951.

[edita] Biografia

Va néixer el 6 d'octubre de 1903 a la ciutat irlandesa, en aquells moments part del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda, de Dungarvan, fill d'un ministre metodista. Es va graduar en física al Col·legi Metodista de Belfast l'any 1922 i al Trinity College de la Universitat de Cambridge el 1927. El 1936 va esdevindre professor de física en aquesta última escola superior, aconseguint el 1946 la càtedra Erasmus Smith de Filosofia Natural i Experimental, càrrec que ocupà fins el 1974.

Ernest Walton morí el 25 de juny de 1995 a la ciutat de Belfast.

[edita] Recerca científica

Des de 1927 fins l'any 1934 es va dedicar a la investigació en física nuclear sota la direcció d'Ernest Rutherford, a la Universitat d'Oxford, i va col·laborar amb John Douglas Cockcroft en la construcció d'un dels primers acceleradors de partícules esdevenint els primers en desintegrar un nucli atòmic amb partícules subatòmiques.

L'any 1951 fou guardonat, juntament amb John Douglas Cockcroft, amb el Premi Nobel de Física pels seus treballs sobre la transmutació dels nuclis atòmics mitjançant l'ús de partícules artificialment accelerades.

[edita] Enllaços externs