[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eristhavi - Viquipèdia

Eristhavi

De Viquipèdia

Eristhavi o Eristavi és un càrrec georgià creat a finals del segle IV aC, equivalent al de governador provincial. Amb el temps va esdevenir hereditari. El territori d'un eristhavi era l'eristhavad.

Tot i el seu poder territorial alguns altres títols tenien mes poder i més importància dintre de la noblesa georgiana, on els eristhavis estaven a la segona categoria entre els grans.

El 571 la revolta d'Armènia va decidir als eristhavis georgians a revoltar-se contra els perses. Sota la direcció de l'eristhavi Guram (o Gurgen) van ajudar als armenis i van demanar ajuda a Justí II de Bizanci. Amb ajuda bizantina la revolta es va estendre. Un anys després els eristhavis tenien el control de Geòrgia, però van renunciar a restablir el poder reial i van proposar a Guram com a cap governador del pais (Erismthavari). L'emperador bizantí accepta la proposta i dóna a Guram el títol de Curopalata d'Ibèria. L'emperador també va reconèixer que els eristhavats eren hereditaris, cosa que de fet ja venia succeint. L'eristhavi designat com a cap no tenia el poder absolut i només era el primer entre iguals (el primer entre la noblesa local que tenia el poder) però això anirà evolucionant amb un reforçament del cap, que derivarà en monarquia alhora que la resta d'eristhavis conservaven el poder als seus feus però sense igualar al poder reial. El gobernador designat pels àrabs rebia també el nom d'Erismthavari. Quant va esdevenir rei els eristhavis van continuar dominant les regions pròpies gairebé sense intervenció reial, però van anant perdent poder a mida que la monarquia es feia forta i es centralitzava.