[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Enfonsament del Maine - Viquipèdia

Enfonsament del Maine

De Viquipèdia

L'Enfonsament del Maine, cuirassat de la marina dels EUA, a L'Havana, el 15 de febrer de 1898 va ser l'incident que va desencadenar la guerra hispano-nord americana, que va concloure amb la pèrdua per part d'Espanya de les seves darreres colònies ultramarines, i amb la indepèndencia de Cuba, Puerto Rico i les illes Filipines.

Invocant la necessitat d'assegurar els interessos dels residents nord-americans a l'illa, el govern nord-americà va decidir l'enviament a l'Havana del cuirassat de segona classe Maine. El 25 de gener de 1898, el Maine feia la seva entrada a l'Havana sense haver avisat prèviament de la seva arribada. En correspondència a aquest fet, el govern espanyol va enviar el creuer Biscaia al port de Nova York.

A les 21:40 de el 15 de febrer de 1898, una explosió il·luminà el port de L'Havana. El Maine havia saltat pels aires. Dels 355 tripulants, van morir 254 homes i 2 oficials. La resta de l'oficialitat gaudia, a aquelles hores, d'un ball donat en el seu honor per les autoritats espanyoles.

L'endemà, la premsa sensacionalista de William Randolph Hearst publicava el següent titular: «El vaixell de guerra Maine partit per la meitat per una artefacte infernal secret de l'enemic».

Per tal de determinar les causes de l'enfonsament es van crear dues comissions d'investigació, una d'espanyola i una altra de nord-americana, ja que aquests últims es van negar a una comissió conjunta- La historiografía oficial espanyola apunta a que els EUA van idear l'operació amb l'objectiu de tenir un casus belli per a declarar la guerra a una Espanya arruïnada i en decadència que seguia posseint territoris prou rics. Els nord-americans van sostenir des del primer moment que l'explosió havia estat provocada i externa. La conclusió espanyola fou que l'explosió era deguda a causes internes. Els espanyols van argumentar que no podia ser una mina, com pretenien els nord-americans, ja que no es va veure cap columna d'aigua i, a més, si la causa de l'explosió hagués estat una mina, no haurien d'haver esclatat els panyols de munició. En el mateix sentit, van fer notar que tampoc havia peixos morts en el port, el que seria normal en una explosió externa.

Els EUA va acusar Espanya de l'enfonsament i va presentar un ultimátum exigint la retirada de Cuba. Per la seva banda, el govern espanyol va rebutjar qualsevol vinculació amb l'enfonsament del Maine i es va negar a plegar-se al ultimátum nord-americà, declarant-li la guerra en cas d'invasió dels seus territoris. Començava així la guerra hispano-nord americana.