[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Endosimbiosi - Viquipèdia

Endosimbiosi

De Viquipèdia

L'endosimbiosi és una associació estreta entre espècies, en la que els individus d'una resideixen dins de les cèl·lules de l'altra. Alguns orgànuls de les cèl·lules eucariotes (cèl·lules amb nucli), com els mitocondris i els plasts (cloroplasts), procedeixen de la seua simbiosi inicial amb bacteris.

Etimològicament el terme podria usar-se per a designar a qualsevol simbiont que residira en l'interior del cos d'un altre ser viu, però per a aquest últim concepte ha d'usar-se l'adjectiu endosomàtic (p.Ex. simbiont endosomàtic). Aquest és el cas, per exemple, de molts dels bacteris que formen part de la flora intestinal.

Els orgànuls d'origen endosimbiòtic apareixen molt transformats, però conserven un genoma propi i es multipliquen autònomament, revelant el seu origen com a organismes distints.

Gràcies a l'endosimbiosi els organismes eucariòtics gaudeixen de la capacitat de realitzar processos metabòlics que van evolucionar originàriament en bacteris, com la respiració, realitzada pels mitocondris, la fotosíntesi, feta en els plasts o la fixació del nitrogen, realitzada per bacteris, sovint intracel·lulars, en les arrels de certes plantes.

En 1971 Lynn Margulis va proposar la teoria endosimbiòtica en sèrie, que explica l'aparició de la cèl·lula eucariòtica per la integració simbiòtica de varis bacteris amb habilitats diferents.

Exemples d'organismes endosimbiòtics

Les algues fotosintètics verdes del tipus de Chlorella que viuen en les cèl·lules del protist ciliat Paramecium viride.

Els dinoflagelats que viuen dins de les cèl·lules de molts corals.