[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Els trets humans - Viquipèdia

Els trets humans

De Viquipèdia

Edit - Copy icon Aquesta pàgina és candidata per ser moguda a Viquitexts usant el procés d'importació.
Si la pàgina es pot escriure de nou com un article enciclopèdic, traieu aquest avís.

Abans de moure aquest article a Viquitexts verifiqueu que és acceptable segons les polítiques de Viquitexts. Un cop importada afegiu {{destrucció|Moguda a [[s:Nom]], segons [[VP:CSR#A4]]}}. Si en un temps prudencial no s'ha resolt, podrà ser esborrada.

Al llarg de la Crònica se succeeixen els moments en què el rei ens mostra els seus sentiments, el seu estat d'ànim o el seu comportament, que són els mateixos que els de qualsevol altre ésser humà. Així, per exemple, plora quan, essent encara tancat a Montsó s'assabenta dels plans de fugida del seu company, el seu cosí Ramon Berenguer V de Provença:

E, quan ell se'n dec anar, dix que volia parlar ab nós, e descobri'ns son secret, e pres comiat de nós plorant, ab aquells qui eren vengut per ell. E nós ploram ab ell per la dolor del partiment; mas plaïa'ns molt per la sua anada.

O simplement quan després de la conquesta de Mallorca diu que està cansat:

E tragueren-nos lo fill del Rei de Mallorques qui podia haver tro tretze anys, e dixeren que aquesta era la fiança que ens daven, e que ens obririen la porta, e que guardàssem qui hi metríem. E metem-hi dos frares preïcadors que guardassen les cases del rei, e el trasaur, e deu cavallers amb ell, bons e savis, tals que ajudassen ab sos escuders a guardar e a vetllar l'Almudaina, car nós érem tots enutjats, e volíem-nos reposar, e era ja lo sol post.

O quan no pot dormir perquè està angoixat:

Ab tant anam-nos gitat, e no volguem descobrir les paraules a null hom qui fos ab nós: e, ja fos en temps de gener que fa gran fred, contornam-nos en la nuit més de cent vegades al llit de la una part e de l'altra, e suàvem tan bé com si fóssem en un bany: e, quan haguem molt pensat, adormim-nos per lassedat de vetllar que havíem feit.