[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El caso del bacalao - Viquipèdia

El caso del bacalao

De Viquipèdia

núm. 5 - El caso del bacalao
Còmic de Mortadel·lo i Filemó
Editorial Editorial Bruguera
Autor Francisco Ibáñez
Any 1970
Pàgines 44

El caso del bacalao (El cas del bacallà) és la cinquena història llarga que va dibuixar Francisco Ibáñez sobre Mortadel·lo i Filemó.

La història té cinc capítols perfectament delimitats: un de 28 pàgines i quatre més de quatre. La raó d'aquesta anomalia és que primerament havia de ser una historieta de només 28 pàgines, en la que va deixar un final obert per si es podia acabar per fer un àlbum de 44 pàgines. el primer capítol es va publicar primerament en la revista Gran Pulgarcito en els números del 74 i 84 (del juny a l'agost del 1970) que va ser l'últim de la revista. Els altres capítols es varen publicar en la revista Mortadelo en els números del 0 al 4, aquest últim amb data del 14 de desembre.

En l'aspecte artístic destaca que el primer capítol està més elaborat que la resta i que el segon té un entitat que destaca entre els altres per la seva mala qualitat que crea la sensació que s'ha fet amb preses.

L'argument vertebrador de la segona pel·lícula amb actors de Mortadel·lo i Filemó (Mortadelo y Filemón - Misión: Salvar la Tierra) està en gran part inspirada en el d'aquest àlbum.

[edita] Argument

Algú està regalant el bacallà a tots els comerciants de la ciutat, que el venen a duro el quilo, provocant que totes les mestresses de casa el comprin per cuinar. Això provoca que la set s'estengui entre els habitants de la ciutat. Mentrestant, a la T.I.A., es descobreix que ha estat obra de Lucrecio Borgio, el rei de la Màfia, de manera que en Mortadel·lo i en Filemó han d'anar al seu amagatall per descobrir que rere aquesta aparent generositat s'amaga un pla maquiavèl·lic consistent en crear una gran quantitat de set per després tallar el subministrament d'aigua i vendre-la a preus desorbitats per enriquir-se. El pla fracassa quan en Mortadel·lo canta una dansa de la pluja i inunda del tot la ciutat. A causa d'això, en el segon capítol la ciutat ha quedat submergida i en el tercer enfangada. Mentrestant, en Mortadel·lo i en Filemó van capturant els membres de la banda.

[edita] Enllaços externs


Agafeu-lo per les banyes! núm. 5 - El caso del bacalao Chapeau el "esmirriau"