[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Víbora - Viquipèdia

El Víbora

De Viquipèdia

El Víbora va ser una revista de còmics espanyola, de periodicitat mensual, orientada especialment al còmic underground, que va començar a publicar-se el desembre de 1979 i va desaparèixer el gener del 2005, después d’haver publicat més de 300 exemplars i varis especials.

El Víbora va néixer el 1979, amb una sèrie d’autors que s’havian inicia en el món del còmic en les publicacions underground de mitjans dels anys 70, com Nazario (autor de la primera portada i del detectiu transvestit Anacroma), Max (creador de Peter Pank), Gallardo y Mediavilla, Alfredo Pons, Martí y Sento.

A mitjans dels anys 80 es varen afegir altres autors espanyols, com Jaime Martín i, ja en els 90, es varen incorporar firmes com les de Mauro Entrialgo, Miguel Ángel Martín, Álvarez Rabo o Hernán Migoya.

Va ser la introductora a España dels autors clau del còmic underground nord-americà, com Robert Crumb creador del còmic underground, Gilbert Shelton, Peter Bagge i els germans Jaime i Beto Hernández, i va publicar autors de França com Martin Veyron o René Petillon.

Entre els nombrosos especials publicats per la revista, destaca el dedicat a l’intent golpista del 23-F (1981), en el que El Víbora es va atrevir fer humor en una situació realment difícil.

La tirada del primer nombre, segons l’editor, va ser de 24.000 exemplar i en el seu millor moment, tirades d’uns 80.000 exemplars. Però es calcula que les ventes havien caigut en els últims anys fins només 6.000 exemplars mensuals, el que va acabar per fer inviable la seva continuïtat.

Molts dels còmics publicats en El Víbora han sigut recollits en àlbum por la seva empresa editorial, Ediciones La Cúpula.