[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Niño - Viquipèdia

El Niño

De Viquipèdia

El Niño és un fenomen meteorològic de l'Oceà Pacífic, conegut en el món científic com a ENSO (El Niño-Southern Oscillation El Niño-Oscil·lació del Sud). Amb el Niño, les condicions normals de l'Oceà Pacífic són alterades. El nom ve del castellà fent referència al "Nen Déu", ja que els pescadors del Perú i Equador van notar que els canvis començaven per Nadal.

Taula de continguts

[edita] Condicions Normals a l'Oceà Pacífic

Normalment, a la costa de Sud-Amèrica, hi ha un corrent d'aigua freda anomenada Corrent de Humboldt ple de nutrients que corre cap al nord. Hi ha també una circulació de l'aire d'est a oest de l'oceà, anomenada Circulació de Walker. Amb aquesta circulació, l'aigua corre cap a l'oest, és a dir, de Sud-Amèrica cap a Austràlia i Indonèsia. Així, l'aigua calenta s'acumula a l'oest (el nivell de l'aigua és 60 cm més alt a Austràlia i Indonèsia) causant-hi humitat i precipitacions. A les costes del Perú i Equador, per contra, el clima és molt sec.

[edita] Condicions de l'ENSO

Condicions del Niño. Observeu les altes temperatures a les costes sud-americanes
Condicions del Niño. Observeu les altes temperatures a les costes sud-americanes

Oficialment, el Niño és un increment en la temperatura de l'oceà de 0,5 ° Celsius, cada 2-7 anys. Els corrents normals d'aigua de l'oceà s'inverteixen, i les costes sud-americanes reben un corrent d'aigua calenta sense nutrients en lloc del corrent fred ple de nutrients. També s'inverteix la circulació de Walker, causant precipitacions al centre de l'Oceà Pacífic i a les costes sud-americanes, tot provocant inundacions severes si el fenomen és massa fort. Per contra, hi ha sequeres a Austràlia i Indonèsia. En certes ocasions l'ENSO provoca encara més efectes, com alteracions als monsons a l'Índia, condicions humides a l'Àfrica oriental, i inundacions severes als Estats Units i Mèxic.

[edita] La Niña

Article principal: La Niña

La Niña es refereix a les condicions contràries a l'ENSO, és a dir, temperatures molt més fredes a les costes sud-americanes. Usualment la Niña ocorre després del Niño.

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
El Niño