[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Llaç (revista) - Viquipèdia

El Llaç (revista)

De Viquipèdia

Logotip inclòs en aquest format a la capçalera de la revista des del gener de 1988
Logotip inclòs en aquest format a la capçalera de la revista des del gener de 1988

El Llaç és una revista independent d’informació i opinió de Molins de Rei. Nascuda el 1957 com a publicació parroquial, amb el nom de Llaç d’Unió, és editada actualment en català per l’Associació Cultural Fòrum XXI. Té una periodicitat mensual i un tiratge de 1.200 exemplars. És una revista d'àmbit local de referència a Molins de Rei

[edita] Història

El primer número de la revista originària, Llaç d’Unió, veié la llum el gener de 1957 per iniciativa de qui era llavors vicari de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Molins de Rei, Mn. Manuel Garcia i Nicolàs. Era una senzilla publicació que feia uns 15 x 21 cm i que, impresa a una tinta en ciclostil, informava de les programacions d’Acció Catòlica, de la preparació d’Els Pastorets i el Pessebre, o de les activitats que, com les projeccions del cinema, tenien vinculació amb la parròquia.

El 1960, el Llaç d’Unió féu els primers passos, molt modestos, d’obertura laica a la vila més enllà del contingut estrictament religiós, espiritual i moral. El 1963 esdevingué Revista Parroquial i va iniciar un camí, lent però irreversible, de publicació oberta i plural –amb la transició política entremig– fins al 1987, any en què la publicació passà a nomenar-se El Llaç, mentre es mantenia el compromís de servei al col·lectiu molinenc, tant d’informació de la vida social com de la difusió cultural i del pensament polític plural, a través de col·laboracions i opinions.

Les característiques tècniques també acompanyaren les diferents fases d’evolució i la revista s’ha editat tot adaptant-se a les noves condicions d’impressió, mentre augmentaven les seves dimensions i s’introduïen nous apartats i recursos visuals.

El 13 de marc de 1995, després de la constitució de l’Associació Cultural Fòrum XXI, es va signar un conveni de transmissió pel qual El Llaç era traspassat de la parròquia a la nova entitat, coneguda popularment com Fòrum XXI. Des de llavors, la revista esdevé una publicació d’informació i opinió plenament independent, que aspira a sobreviure amb més implicació de les joves generacions, amb l’increment de subscriptors, amb el manteniment dels ajuts oficials i el valuós suport dels anunciants.

[edita] La publicació, avui

L’estructura d’edició d’El Llaç [1]la compon actualment un grup humà d’unes trenta persones, coordinades pel director de la revista, Josep Ferrer. El Consell de Redacció el formen Xavier Caus, Pere Rodon i Jordi Turró. D’altra banda, hi participen una desena de redactors estables i un nombre divers de col·laboradors fidels, entre els quals hi ha també reconeguts fotògrafs. De l’administració i la distribució se n’encarreguen M. Dolors Soler i Miquel Rius, mentre que són Anna M. Puiggarí i Marta Espona les responsables de la publicitat i l’assessorament lingüístic, respectivament.

Aquest equip aconsegueix oferir cada mes una publicació d’unes 48 pàgines, que inclou seccions pròpies de la premsa “general” (entre d’altres, d’opinió, d’informació local i comarcal, d’esports, d’entreteniments o de còmic) i d’altres que han esdevingut clàssiques en la seva especifitat, com “El llaç blanc” –d’informació referent a l’àmbit de la solidaritat–, “Melic enllà” –de connexió amb notícies del conjunt de Catalunya– o “Llegim, llegiu” –d’aproximació al lector de novetats literàries.

La revista també esdevé un mitjà de difusió dels actes que organitza Fòrum XXI, entitat presidida actualment per Jaume Romeu, que acostumen a ser conferències-col·loquis en què un especialista prestigiós ofereix el seu punt de vista al públic assistent. Alts càrrecs polítics del país, analistes socioeconòmics, científics i protagonistes del món de la cultura exposen els seus parers en el local que comparteixen la revista i l’entitat que l’edita, situat al carrer Verdaguer, 105, 1r, 2a.

Ja esmentada a la Història de la premsa catalana –publicada per Rafael Tasis i Joan Torrent l’any 1966–, la revista ha merescut diversos reconeixements al llarg de la seva trajectòria, entre els quals cal destacar, per especialment recents, el premi Reconeixement Cultural del Baix Llobregat (concedit pel Centre d’Estudis Comarcals, el desembre de 2005) i la condició de finalista dels premis de premsa local concedits per la Diputació de Barcelona el març de 2007, guardó que porta precisament el nom de Tasis-Torrent.


Adaptació del contingut del programa de mà de l’acte commemoratiu (21 de gener de 2007) i del número especial de la revista, amb textos vinculats al 50è aniversari d’El Llaç.

[edita] Enllaços externs