[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Drupal - Viquipèdia

Drupal

De Viquipèdia

  Drupal

Logo del Drupal
Desenvolupador Dries Buytaert
Última versió 6.1 (27 de febrer de 2008)
Sistema operatiu Multiplataforma
Tipus Sistema de gestió de continguts
Llicència GPL
Pàgina web http://www.drupal.org (en anglès)

El Drupal és una plataforma i sistema de gestió de continguts amb un motor per a blocs escrit inicialment per Dries Buytaert per a BBS.

D'ençà del seu naixement, Drupal ha adquirit moltes més característiques gràcies a una arquitectura flexible. Està escrit amb PHP utilitzant una convenció estricta i és el programari que s'utilitza a llocs tan populars com PUNTBARRA, Debian Planet o KernelTrap, per a esmentar-ne només uns quants.

Taula de continguts

[edita] El nom

Drupal és l'ortografia anglesa per els que neerlandesos expressen com a 'druppel' que vol dir caure ('drop' en anglès). El nom es va agafar del lloc web Drop.org (ara difunt), el codi del qual lentament es va convertir en Drupal. Dries de fet volia anomenar el lloc 'dorp' (Neerlandès per a 'poble', referint-se als seus aspectes de comunitat), però es va equivocar quan comprovava el nom de domini i va pensar que sonava millor. El projecte començà el 2000.

[edita] El sistema d'administració de contingut

Drupal té una capa bàsica, o nucli, que dóna suport a mòduls plugins que permeten comportaments addicionals. Els mòduls disponibles per a Drupal proporcionen un assortiment ampli de noves característiques, incloent-hi sistemes de comerç electrònic com el mòdul d'Elements d'Amazon, flux de treball, galeries d'imatges, gestió de llistes de distribució, i integració de CVS. El mòdul de taxonomia/classificació de Drupal és especialment interessant, ja que permet que qualsevol contingut sigui classificat amb un sistema que etiquetat flexible. Drupal aconsegueix la integració neta entre el nucli i els mòduls mitjançant un sistema de ganxos, o callbacks, per deixar als mòduls introduir funcionalitat al dins de Drupal durant l'execució. El nucli de Drupal proporciona protecció contra molts problemes de seguretat habituals, com l'injecció de SQL.

Alguns dels papers més especialitzats que Drupal ha omplert inclouen intranets de empreses, aules en línia, comunitats d'art i direcció de projectes. Molts senten que el focus de Drupal en la comunitat d'usuaris es el què el fa destacar de la seva competència.

[edita] Distribucions

Drupal va ser la base per a DeanSpace, un sistema de gestió de contingut utilitzat per alimentar molts llocs web independents que van donar suport a la campanya presidencial de 2004 de Howard Dean. Després que la campanya de Dean acabés, el projecte de DeanSpace va créixer i es convertí en CivicSpace, un "poble" basat en Drupal que es "la plataforma organitzadora que utilitza l'acció col·lectiva dins de comunitats i grups remots de seguidors cohesivament connectats."

Hi ha unes quantes altres distribucions Drupal personalitzades. Moltes són simplement versions de Drupal reempaquetades amb mòduls de tercers, però alguns també inclouen modificacions al nucli.


[edita] Enllaços externs