[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dret civil - Viquipèdia

Dret civil

De Viquipèdia

Icona de copyedit

Nota: L'article necessita algunes millores en el contingut o l'estil:

viquificar i formatejar

El Dret Civil és el conjunt de normes jurídiques i principis que regulen les relacions personals o patrimonials entre persones privades, tant físiques com jurídiques, de caràcter privat i públic, o inclús entre les últimes, sempre que actuen desproveïdes d'imperium. Se li pot definir també, en termes generals, com les normes i principis que regulen les relacions més generals i quotidianes de la vida de les persones, considerant les persones quant a tal, com a subjecte de dret, o com aquell que regix a l'home com a tal, sense consideració de les seues activitats peculiars; que regla les seues relacions amb els seus semblants i amb l'Estat, quan este actua en el seu caràcter de simple persona jurídica i en tant eixes relacions tinguen com a objecte satisfer necessitats de caràcter genèricament humanes. De la mateixa manera, a vegades es denomina Dret civil al conjunt de normes incloses dins d'un Codi civil. Finalment, també s'utilitza el terme Dret civil, sobretot en l'àmbit del Dret anglosaxó, per a referir-se al: Dret continental (com Civil Law), en contraposició al sistema anglosaxó (o Common Law). Dret positiu, en contraposició al Dret natural.

Taula de continguts

[edita] Contingut

El Dret civil habitualment comprén: El Dret de les persones, que regula l'inici i fi de l'existència de les persones naturals i jurídiques, la capacitat jurídica i l'administració dels béns dels incapaços, els drets de la personalitat, els atributs de la personalitat, és a dir, els elements que determinen les condicions de cada individu en la seua relació jurídica amb els altres, com ara l'estat civil, el domicili, la nacionalitat, i certs drets qualificats de "personalísimos", per quant no poden transmetre's o transferir-se a altres persones. El Dret de les obligacions i els contractes, que regula els fets, actes i negocis jurídics, i les seues conseqüències i efectes vinculants. El Dret de coses o de béns, que regula el que es coneix com a drets reals i, en general, les relacions jurídiques dels individus amb els objectes o coses, com ara la propietat, els modes d'adquirir-la, la possessió i la mera tinença. Normes de responsabilitat civil El Dret de família que regula les conseqüències jurídiques de la relacions de família, provinents del matrimoni i del parentiu. Sense perjuí, que part de la doctrina la considera una branca autònoma del Dret. El Dret de successions o successori, que regula les conseqüències jurídiques que vénen determinades per la defunció d'un individu quant a les formes de transmissió dels seus béns i drets a tercers. Finalment, també inclou normes genèriques aplicables a totes les branques del Dret, com l'aplicació i interpretació de les normes jurídiques, i normes de Dret internacional privat. Per esta última raó, el Dret civil rep la seua denominació de "Dret comú". És necessari tindre en compte que l'estudi del Dret civil comprén, a més, l'anàlisi de les diferents accions judicials que l'ordenament jurídic atorga per a la protecció de les situacions jurídiques abans descrites. Característiques El Dret civil és el dret privat comú i general dels països

[edita] Dret civil com a Dret privat

El Dret civil ha sigut des de l'època del Dret romà el conjunt de normes que constituïxen el Dret privat, entenent per tal a aquell que regula les relacions entre les persones. S'oposava, per tant, al Dret públic, que regula les relacions de les persones amb els poders de l'estat i dels poders públics entre si.

[edita] Dret civil com a Dret comú

Les normes del Dret civil s'apliquen a totes les matèries de Dret privat que no tinguen una regulació especial de caràcter legal. L'evolució del dret, i la seua especialització, van fer nàixer branques específiques de Dret privat com el Dret mercantil. Estes branques tenen en comú el fet de mantindre com a dret supletori al Dret civil, que s'instituïx així com Dret comú.

[edita] Dret civil com a Dret general

El Dret civil conté normes que regulen les relacions jurídiques privades aplicables a tots els individus independentment de factors com a nacionalitat, professió, religió, etc. S'aplica a tots els que es troben en la mateixa situació jurídica.