[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dolby Digital TrueHD - Viquipèdia

Dolby Digital TrueHD

De Viquipèdia

Dolby Digital TrueHD (High Definition, o Alta Definició) és el nou format de codificació d'àudio HD sense pèrdues, utilitzat en els nous discs òptics HD-DVD i Blu-Ray, entre altres, que serveixen com a suport per a la comercialització i distribució de contingut audiovisual com el cinema, documentals, concerts, videojocs, etc.

Ha sigut creat per la companyia Dolby Laboratories, i es una evolució d'anteriors formats de compressió d'àudio com el Dolby Digital.


Taula de continguts

[edita] Característiques

Aquest format de codificació aconsegueix en la descodificació que el senyal sigui idèntic bit a bit, basant-se en la codificació MLP (Meridian Lossless Packing). Permet transportar en el mateix stream (en català, flux) de dades fins a 14 canals independents d'àudio. Aquests canals d'àudio poden arribar a tenir 24 bits de resolució i fins a 192 KHz como a freqüència de mostratge.

També permet transportar en el stream d'àudio dades i altre informació, com meta dades sobre l'àudio. Aquesta informació es independent a la codificació d'àudio aplicada, i porta informació sobre la forma d'ona del senyal, com el marge dinàmic de la compressió.

En la seva implementació en els discs HD-DVD i Blu-Ray, el format de codificació Dolby Digital TrueHD està limitat a 8 canals independents d'àudio en el mateix stream, una resolució de 24 bits amb una freqüència de mostratge de 96 KHz. A més la taxa màxima de bits que permeten aquests suports òptics però al àudio, es de 18 Mbps.

El transport del flux de bits del senyal, requereix una connexió digital HDMi versió 1.3. Amb versions anteriors como la HDMi 1.1 només podrem transportar el senyal Dolby Digital TrueHD descodificat pel lector del disc (requerirà un decodificador Dolby Digital TrueHD intern) en format PCM (Pulse Code Modulation), amb una taxa de bits superior a 35 Mbps. Això es una restricció imposada per limitacions de la especificació de la connexió HDMi, no per limitacions d'ample de banda. També tenen aquestes limitacions les connexions TOSLINK (audio digital per cable de fibra òptica) i S/PDIF (Sony/Philips Digital Interconnect) (àudio digital per cable coaxial).

No obstant, el format de codificació Dolby Digital TruHD es compatible amb descodificadors actuals que no compleixin els nous requisits imposats, funcionant com àudio amb codificació convencional Dolby Digital; d'aquesta manera s'aconsegueix una qualitat d’àudio màxima corresponent a un flux de bits de 640 kbps, 24 bits de resolució i fins a 6 canals d'àudio independents amb codificació Dolby Digital.


[edita] Especificacions tècniques

  • Format de codificació d'àudio lossless, sense pèrdues.
  • Flux de dades fins a 18 Mbps.
  • Suporta fins a 14 canals independents d'àudio.
  • Resolució d'àudio de 24 bits.
  • Freqüència de mostratge de fins 192 kHz.
  • Suporta meta dades.
  • Retrocompatibilitat amb decodificador Dolby Digital.

[edita] Articles relacionats


[edita] Enllaços externs