[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Doble corda - Viquipèdia

Doble corda

De Viquipèdia

El rappel o descens en doble corda és una tècnica utilitzada en activitats en les que es necessari desplaçament vertical: alpinisme, escalada, espeleologia, barranquisme, descens des de helicòpters en vol, etc..

Consisteix en passar una corda sense fer nus i doblegada per la seva meitat per un punt de subjecció elevat però a l'abast de la persona que ha de baixar.

Un vuit, utilitzat per descensos en doble corda.
Un vuit, utilitzat per descensos en doble corda.

Un cop penjada la corda, els dos extrems han d'arribar a terra o a un altre punt on sigui possible muntar una nova subjecció. La doble corda és necessària per poder recuperar-la –estirant per un des dos extrems- després d'haver finalitzat el descens.

El descens es realitza fent-se lliscar de forma controlada al llarg de la corda, utilitzant un dels sistemes següents:

  • Passant la doble corda sota la cuixa dreta de la persona, que suportarà el seu pes, i per l'esquena en diagonal fins a l'espatlla esquerra, a partir d'on se controla amb les mans. És un sistema primitiu, insegur i molt penós, només utilitzable en descensos molt curts.
  • Passant la doble corda per un mosquetó subjectat al baudrier i després per l'espatlla i esquena de la persona, controlant a partir d'allí amb les mans. En aquest cas el pes es suporta ja mes còmodament, però l'inèrcia dels descens es dissipa encara sobre el cos. És possible fer així descensos mes prolongats, a pesar de que el mosquetó es calenta molt per la fricció i en determinats models (alumini) això por afectar a la seva resistència.
  • Passant un bucle de la doble corda per l'interior de la anella major d'un vuit i seguidament per fora de la anella menor i subjectant després amb un mosquetó la anella menor al baudrier de la persona que fa el descens. És el sistema idoni i el més utilitzat ja que el pes, la fricció i l'inèrcia són suportades i se dissipen en aquest element. Permet fer descensos ràpids i molt segurs des d'alçades de fins a cinquanta metres, ja que a partir d'aquesta distància el pes de les dos cordes poden comprometre l'eficàcia del vuit.

Molt sovint i especialment si el final del descens és dubtós o la seguretat ho requereix, s’assegura a la persona que fa el descens amb una tercera corda, des de dalt o des de baix i –si és possible- ancorada a un punt de subjecció diferent al de la doble corda.

Existeixen per tasques especialitzades altres estris que permeten fer descensos molt més llargs, a través de doble corda o de corda fixa estàtica, cables, etc..ca:Doble corda