[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Diumenge Sagnant (1905) - Viquipèdia

Diumenge Sagnant (1905)

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre els fets succeïts a Sant Petesburg el 22 de gener de 1905. Per a altres fets homònims, vegeu Diumenge Sagnant.

El 22 de gener de 1905 (9 de gener segons el calendari julià), dia conegut com a Diumenge Sagnant, va haver una marxa pacífica de protesta a Sant Petersburg.

L'objectiu de la marxa era lliurar al tsar una petició de millores laborals, i la formaven famílies treballadores senceres. Anava encapçalada per un sacerdot, i no responia a cap consigna política: era fonamentalment obrera i camperola. Va ser salvatgement aixafada per soldats d'infanteria i cosacs, apostats enfront del Palau d'Hivern, cobrant-se un nombre de víctimes que encara avui es discuteix; els periòdics del moment van parlar de milers.

El tsar, mentrestant, no es trobava a la ciutat; l'havia abandonat tement per la seva seguretat. La sagnant repressió va provocar una onada de protestes a tota Rússia: el divorci entre el tsar i la massa de camperols i obrers abocava a Rússia al pitjor. Aquest succés va fer possible que molts elements de la societat russa emprenguessin una protesta activa. Cada grup tenia els seus propis objectius, i fins i tot dintre de classes similars no existia un lideratge predominant.