[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dilatació del temps - Viquipèdia

Dilatació del temps

De Viquipèdia

La dilatació del temps és un fenomen observat per la Teoria de la Relativitat en el qual el temps medit per un observador en un sistema que està en moviment uniforme respecte un altre, és més gran que el temps que medeix aquest sistema per els esdeveniments que ocorren en ell. Ha d'entendre's aquest fenomen com una conseqüència real del principi d'invariància de la velocitat de la llum i no com un fenomen aparent.

L'interval de temps amidat per un observador per al qual els extrems de l'interval ocorren en el mateix punt espacial, s'anomena temps propi. Tot observador que estigui en moviment uniforme pel que fa al observador propi amidarà un interval de temps major per al mateix interval espai-temporal.

Es diu aleshores que un rellotge en moviment "endarrereix" pel que fa a un rellotge estacionari, i aquesta diferència es pot calcular mitjançant la següent equació:

t'={t}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}

on t' és el temps amidat per el rellotge en moviment, t és el temps amidat per el rellotge estacionari i v és la velocitat a la qual es desplaça el rellotge en moviment.

Es pot observar que quan v/c \ll 1 ambdós temps coincideixen com prediu la mecànica clàssica i que, quan v/c \sim 1, es té que t' \to 0.