[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dil·li Vòcula - Viquipèdia

Dil·li Vòcula

De Viquipèdia

Dil·li Vòcula (Dillius Vocula) fou un militar romà.

Era llegat a la Legio XVIII a Germània al temps de la revolta dels bataus (any 69). Es va oposar al motí contra el general Hordeoni Flac, i com a resultat fou proclamat comandant en cap pels soldats al lloc d'Hordeoni.

Va establir el seu campament a Gelduba i una mica després va sufocar un altre motí que havia esclatat en la seva absència mentre feia una incursió contra el poble dels gugerns. Després va fer la guerra amb cert èxit però va descuidar assegurar les seves avantatges.

Com altres comandants segurament era partidari de Vespasià i no volia destruir a Civilis i deixar que les legions de Germània poguessin anar lliurement en suport de Vitel·li, al que d'altra banda els soldats rasos afavorien.

Quan en un motí Hordeoni Flac va morir, Vòcula es va salvar per la fugida disfressat com un esclau. Després es va reunir amb tres legions amb les que va agafar el control de Magontiacum.

En la revolta dels trevirs dirigits per Juli Clàssic i Juli Tutor, fou abandonat per les seves forces a Novesium i va morir a mans d'un desertor de nom Emili Longí, enviat amb aquest propòsit per Clàssic. El soldats de Vòcula que anaven a Trèveris, es van trobar pel camí amb Longí i el van matar.