[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Derivació lingüística - Viquipèdia

Derivació lingüística

De Viquipèdia

La derivació és el procediment regular de formació de paraules que permet a les llengües designar conceptes relacionats semànticament amb altres en cert sentit considerats com primitius, afegint afixs (e.G. ganivetada de ganivet). L'existència de la derivació permet tindre un lèxic que permet designar nombrosos sentits a partir d'un número molt més reduït d'arrels o lexemes. Igualment la derivació és la principal font de noves paraules en moltes llengües.

La derivació és semblant a certes formes flexió, ja que ambdós usarien morfemes afegits a l'arrel per a expressar diferències. No obstant, la flexió no comporta canvi de referents sinó que les marques afegides tenen un fi estrictament gramatical. D'un altre costat la derivació s'assembla respecte als canvis de significat a la composició.


Aquest article sobre llengües i lingüística és un esborrany i possiblement li cal una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint i millorant la qualitat de l'article.