[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Corpus de Sitges - Viquipèdia

Corpus de Sitges

De Viquipèdia

La celebració del Corpus Christi a Sitges és una de les festes tradicionals de Sitges i fou declarada primer Festa d’Interès Artístic Nacional i després també Festa d’Interès Turístic Nacional pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç espanyol [1].

Els actes que l’envolten, actualment organitzats pel Foment de Turisme de Sitges, tenen dos vessants perfectament diferenciats, un laic en el que hi inclouríem les exposicions de clavells i bonsais, el concurs d’ornamentació floral de façanes i la mostra de L'ou com balla al Palau Maricel i l'altre vessant,el seglar, que englobaria la sortida en processó del Santíssim Sagrament on hi participen els Gegants de la Vila i es realitza l’ofrena floral a Nostra Senyora del Vinyet.


Taula de continguts

[edita] Les catifes florals

A mitjans del segle XX la tradició de fer catifes de flors a Sitges es perdia en la llunyania dels temps. L'impuls definitiu a la festa comença però l’any 1952 quan el Foment del Turisme de Sitges organitza per primera vegada el Concurs de Catifes de Flors, en què hi participa el veïnat .

Per fer les catifes de flors s’utilitzen uns 360.000 clavells, en color vermell, groc, blanc i rosa, a més d'altres espècies de flors, que reposen sobre una base de gespa i tot tipus d’altres materials, com ara escorça de pi, branques de xiprer, ginesta, clofolla d'arròs, o cafè. El cost de la catifa és a càrrec del veïnat, però l'Ajuntament concedeix ajudes als carrers participants.

La catifa de la plaça Cap de la Vila, feta cada any per una de les entitats sitgetanes, és la catifa i l'escenari central de l'acte religiós.

[edita] L'Exposició Nacional de Clavells

Cartell de l'Exposició Nacional de Clavells
Cartell de l'Exposició Nacional de Clavells

En la mateixa setmana que el Corpus de Sitges es du a terme l'Exposició Nacional de Clavells, una mostra no competitiva creada l'any 1918 quan dos aficionats al cultiu d'aquesta flor van decidir exposar les seves col·leccions a l'antic Pavelló del Mar.

Des d'aleshores, l'Exposició s'ha anat organitzant anualment, excepte durant la Guerra Civil i alguns anys de la postguerra (es va reemprendre l'any 1950). En l'actualitat, l'Exposició de Clavells es pot veure als jardins de l'Hort de Can Falç.

L'Exposició és de caràcter amateur i només es donen premis honorífics, sense dotació econòmica. Des de l'any 1991, juntament amb l'Exposició Nacional de Clavells se celebra una Mostra de Bonsais.

[edita] El Concurs d'Ornamentació Floral de Façanes i Balcons

Des de 1959, i durant els mateixos dies en els que té lloc l'Exposició Nacional de Clavells, es celebra un concurs que consisteix en engalanar balcons i cases utilitzant com a base els clavells, geranis i altres varietats de flors.

[edita] Referències