[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Consell Jurídic Consultiu - Viquipèdia

Consell Jurídic Consultiu

De Viquipèdia

El Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana va ser creat per la Llei 10/1994, de 19 de desembre, modificada parcialment per la Llei 14/1997, de 26 de desembre; la Llei 6/2002, de 2 d’agost, d’Estatut dels Expresidents de la Generalitat; la Llei 11/2002, de 23 de desembre que va modificar també la citada Llei d’Estatut dels Expresidents, i la Llei 16/2003, de 17 de desembre. La Llei 5/2005, de 4 d’agost, de Reforma de la Llei 10/1994, va introduir reformes substancials en la institució, com a conseqüència de l’aprovació, en Les Corts, l’1 de juliol de 2005, de la proposició de reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. Finalment, la Llei 10/2006, de 26 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat, va modificar alguns aspectes relatius a les competències de la Institució.

La seua entrada en funcionament va tindre lloc el 17 de gener de 1997. El reglament orgànic es va aprovar pel Decret 138/1996, de 16 de juliol, del Govern Valencià, el qual també va ser modificat pel Decret 151/2003, de 29 d’agost i, finalment, pel Decret 161/2005, de 4 de novembre, del Consell de la Generalitat.

El Consell Jurídic Consultiu es defineix en l’article primer de la seua llei de creació com el suprem òrgan consultiu del Consell de La Generalitat Valenciana i de la seua Administració i, si s’escau, de les administracions locals radicades a la Comunitat Valenciana. També ho és de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana i de la resta d’entitats i corporacions de dret públic no integrades en l’administració autonòmica. En l’exercici de la seua funció haurà de vetllar per l’observança de la Constitució, de l’Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i de la resta de l’ordenament jurídic.

Es beneficia per això d’autonomia orgànica i de funcionament, i així queda garantida l’objectivitat i la independència.

La consulta al Consell és preceptiva en els casos en què la seua llei de creació o qualsevol altra així ho establisca, i facultativa en la resta de casos. Els dictàmens que emet no són vinculants, llevat que ho dispose una llei.

Les disposicions aprovades i les resolucions que recaiguen sobre assumptes informats pel Consell hauran d’expressar si s’acorden o s’adopten conforme al dictamen o si se n’aparten.

[edita] Enllaços externs