[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Can Vies - Viquipèdia

Can Vies

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 22′ 26.76″ N 2° 8′ 4.56″ E

C.S.A. Can Vies, Barcelona-Sants.
C.S.A. Can Vies, Barcelona-Sants.
Detall de la façana de Can Vies
Detall de la façana de Can Vies

El Centre Social Autogestionat Can Vies és un Centre Social Autogestionat situat al carrer Jocs Florals 40-42 del Barri de Sants de Barcelona. L'edifici on està situat va ser construït el 1879 amb la construcció d ela primera línia de metro de Barcelona i es troba al costat de l'estació de Mercat Nou de la Línia 1 del Metro.

Taula de continguts

[edita] Història

Construït el 1879, inicialment fou un magatzem de material per la construcció d'aquesta línia. Més tard es convertí en l'edifici de treballadors del metro, sota el nom de Circulo Social Metropolitano, sent col·lectivitzat durant la Guerra Civil Espanyola pel sindicat CNT. En època del franquisme l'edifici passà a la secció sindical del metro del "sindicato vertical", fet que afegí al mateix un annex on s'hi situaria una capella presidida per la verge de Montserrat. Després de la legalització dels sindicats, l'edifici continuà fent les seves funcions com a edifici dels treballadors, tenint així la seu del dispensari i diferents despatxos sindicals. L'edifici fou víctima d'atacs incendiaris d’estranya procedència a principis dels anys 90, després d'una època en que els treballadors mantenien un conflicte laboral amb l'empresa TMB.

El 10 de maig de 1997 l'edifici va ser okupat per gent majoritàriament jove del barri de Sants de Barcelona com a resposta a la manca d'espais on poder realitzar activitats tant de caire lúdic com polític. TMB va iniciar un procés judicial que va ser arxivat l'any 1998.

Aprofitant l'arribada de l'AVE a Barcelona, l'ajuntament va fer que s'aprovés un “Pla de reordenació urbanística” que afecta l'espai i altres edificis de la zona per a convertir-los en habitatges privats.

En el judici pel desallotjament de Can Vies, realitzat l'1 de febrer de 2007, el jutge desestimà la demanda de Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) argumentant que l'empresa esmentada (depenent de TMB i gestora del metro de Barcelona), va fer un contracte de cessió de l'edifici a la CNT el 1984 i que, per tant, és el sindicat qui fa servir el local. La secció ferroviària d'aquest sindicat va demanar a FMB un local per a les seves activitats, i aquest va cedir Can Vies, amb dret a revocar la decisió en qualsevol moment, però no ho va fer. Després de l'escissió de la CNT, la CGT va obrir el local a diverses entitats.

[edita] Edifici

Part del CSA és utilitzat com a habitatge i una altre part com a centre social on s'hi realitzen assemblees, es fa la redacció i maquetació de La Burxa, i es fan festes, passis de vídeo, tallers de teatre, xerrades, taules rodones, debats, representacions teatrals i musicals, presentacions de llibres, passis de pel·lícules o documentals, dinars populars i altres activitats.

També serveix d'espai per a realitzar dos tallers de teatre setmanals, que tenen els noms de Teatraviesas i Està Nisnosky. També és la seu de la Colla Bastonera de Sants, que assaja al CSA, des d'on ha sigut impulsada.

[edita] Organització i participació

L'òrgan de màxima decisió al CSA Can Vies és l'Assemblea. Funciona per consens, de manera horitzontal, no jeràrquica, sense representants, mitjançant la “responsabilitat col·lectiva”. Participa de l'Assemblea de Barri de Sants, de l'Assemblea d’Okupes de Barcelona, a part d'altres campanyes, com la que està en contra de l'Ordenança del Civisme o d'antirepressives i de suport als Pres@s Polítics Catalans.

[edita] Col·lectius

Al CSA Can Vies participen i han participat molts col·lectius tals com: La Burxa, Construint, Assemblea de Joves de Sants, Negres Tempestes, BarriSants.org, Agon, Col·lectiu de Cinema, Víctimes del Civisme, Colla Bastonera de Sants.

[edita] Enllaços externs