[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bocs de can Rosés - Viquipèdia

Bocs de can Rosés

De Viquipèdia

Logo oficial dels Bocs
Logo oficial dels Bocs

Taula de continguts

[edita] Qui són

És una colla de diables originada al districte de les Corts. I com el seu nom indica: originada a la plaça de can Rosés que es pot trobar just sota l'Illa Diagonal.

[edita] Origen

La iniciativa que va acabar per conformar apareix pels volts de la Festa major del barri de les Corts que coincideix amb la festivitat de Santa Maria del Remei. Dita iniciativa prové d'antics alumnes de les escoles Pare Manyanet i Itaca, els monitors de l'esplai Natzaret, i la comissió de festes de la plaça Rosés. I conclou amb el registre de l'entitat l'1 de desembre de 1996.

[edita] Estris i Vestuari

[edita] Vestuari

Com es pot apreciar tant a la imatge de grup com en el propi logo. Els colors característics dels Bocs són el el negre i el groc. Pel que fa el vestuari cada membre és lliure de dissenyar-lo com vulgui amb l'únic requisit de conservar els colors de la colla. Els pantalons han de ser negres i és opcional aplicar-hi algun detall en color groc.

El calçat és el tema principal de controvèrsia, hi ha qui es decanta per la tradicional espardenya (sobre un mitjó de llana o cotó) mentre que d'altres opten per d'altres calçats més còmodes o segurs.

Els Bocs reunits abans de l'encesa del ceptrot per iniciar un lluïment
Els Bocs reunits abans de l'encesa del ceptrot per iniciar un lluïment

[edita] Maces o Forques

És l'estri principal de tots els diables i és on duen la càrrega de pirotècnia agafada. Aquesta ha d'ésser prou segura com per què la carrutxa no se n'escapi i permetre'n la rotació per tal de fer l'efecte del paraigua d'espurnes.

La forca dels Bocs es caracteritza pel seu aire tradicional, sent-ne una típica de remoure palla de dues puntes. La pirotècnia s'hi enganxa mitjançant unes anelles de plàstic que per un cantó abracen la carrutxa i per l'altre s'agafen a una barra metàl·lica de no més de 3mm de diàmetre i uns 15 cm de longitud. Normalment el bloqueig es realitza amb pinces d'estendre. Aquest enginy permet carregar de 10 a 16 carrutxes en cada tirada.

[edita] Ceptrot

És la forca grossa de la colla. Aquest està construït amb dos tubs d'acer que s'enllacen per augmentar la llargada de l'artefacte (fins gairebé tres metres. Un d'ells duu soldats la sèrie d'arestes que permetran carregar la pirotècnia. Aquests mesuren aproximadament un pam i permeten el mateix joc de rotació que el de les forques.

Ben ple carrega unes 85 carrutxes tot i que sovint es combinen amb surtidors ("crackers") i francesos.



[edita] Actuacions i actes destacats

  • Fins ara als Bocs se'ls ha vist a tots els correfocs de la Mercè i als del seu barri apart d'altres correfocs a d'altres contrades on puguin haver estat convidats.

[edita] Enllaços externs

[edita] Ressenyes