[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ben Jonson - Viquipèdia

Ben Jonson

De Viquipèdia

Ben Jonson per Abraham Blyenberch, 1617.
Ben Jonson per Abraham Blyenberch, 1617.

Ben Jonson (1572 - 1637) va ser un dramaturg i poeta anglès de gran prestigi. Conegut pel seu gust polèmic i les seves crítiques artístiques, destacà sobretot en la sàtira. Va ser un rival de William Shakespeare en el teatre i de John Donne en la poesia (ell mateix provocava les comparacions en els seus pròlegs).

[edita] Obra

Les seves obres més conegudes estan en el terreny de la comèdia i la poesía lírica, entre les que destaquen:

  • Volpone: el protagonista fingeix estar al llit de mort per veure com reaccionen els possibles hereus; és una crítica contra l'avarícia i les falses aparences
  • El Alquimista: en absència de l'amo, un servent crida una prostituta i un alquimista per entretenir la gent. Segueix fidelment les regles clàssiques de les tres unitats
  • La Dama Magnètica: és una comèdia casolana sobre les relacions entre una vídua, la seva filla, el seu pretendent i el servei. El títol és irònic, ve donat perquè la filla atreu els homes per la seva fortuna.

[edita] Traduccions al català



Aquest article és un esborrany sobre literatura i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.