[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

BEAN - Viquipèdia

BEAN

De Viquipèdia

Primera pàgina d'un tríptic del BEAN
Primera pàgina d'un tríptic del BEAN

El Bloc d'esquerra d'alliberament nacional (BEAN) fou una coalició política creada l'any 1979 entre un grup d'independents encapçalats per en Lluís Maria Xirinacs, el Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i el Bloc Català de Treballadors (BCT).

Es presentà a les eleccions generals espanyoles de 1979, sent la primera força extraparlamentària al Principat de Catalunya al Congrés de Diputats, superant en total els 50.000 vots. En el seu programa electoral es reivindicaven els quatre punts programàtics de la llavors dissolta Assemblea de Catalunya.

Posteriorment el PSAN va deixar la coal·lició, i el BEAN va convertir-se en partit polític.

Davant la creació de la llavors nova formació política Nacionalistes d'Esquerra, es va crear un manifest per la presentació conjunta d'aquesta amb el BEAN a les primeres eleccions autonòmiques a Catalunya després del franquisme, l'any 1980, incloent la publicació de llistes d'adhesions al diari Avui. Tot i que el mateix Xirinacs va signar el manifest i que el BEAN va proposar infructuosament d'anar en coalició amb Nacionalistes d'Esquerra repartint-se els dos primers llocs de la llista per Barcelona, les dues formacions polítiques es van presentar per separat, fent-ho el BEAN sota el nom de BEAN-Unitat Popular, i cap de les dues va obtindre representació al Parlament de Catalunya.

El BEAN es va autodissoldre el 1982.