[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bandera de l'Iraq - Viquipèdia

Bandera de l'Iraq

De Viquipèdia

 En ús des de 2008. Ratio 2:3
En ús des de 2008. Ratio 2:3
Utilitzada durant 1991-2004
Utilitzada durant 1991-2004

La bandera de l'Iraq en ús des del 22 de gener de 2008 consisteix en tres bandes; roja, blanca, negra d'igual amplària. En la línia blanca s'hi pot llegir Déu és gran(en àrab علم العراق).

La bandera és temporal mentre s'elegix una bandera definitiva. Romandrà oficial durant un any.

[edita] Bandera 2004-2008

L'anteriorbandera de l'Iraq (àrab علم العراق), en ús des del 28 de juny de 2004, consisteix en tres bandes horitzontals iguals de color vermell (dalt), blanc i negre, amb tres estrelles verdes de cinc puntes en una línia horitzontal al centre de la banda blanca.

La frase Allahu Akbar (Déu és Gran) en escriptura àrab verda—"Allahu" a la dreta de l'estrella central i "Akbar" a l'esquerra de l'estrella central—va ser agregada el 14 de gener de 1991 per ordre del President Saddam Hussein durant la crisi del Golf Pèrsic. La bandera és similar a la de Síria, la qual té dues estrelles, encara que sense escriptura; la del Iemen, que té una banda blanca plana; i la de Egipte, que té una Àguila de Saladí daurada al centre de la banda blanca. El disseny de la bandera es basa en els colors de la rebel·lió àrab. La raó entre ample i llarg és de 2 a 3.

La principal diferència entre la bandera actual i la del 1991 és la cal·ligrafia del text. En l'actual és una cal·ligrafia clàssica, i en l'anterior estava escrita a mà, i es considera que va ser escrita directament per Hussein mateix.

[edita] Fallida proposta de nova bandera

Proposada en 2004, després rebutjada
Proposada en 2004, després rebutjada

El 26 d'abril de 2004 el Consell de Govern Transitori de l'Iraq, designat per les forces ocupants, va anunciar una nova bandera per Iraq, dissenyada per l'artista Rifaat Al-Chadirchi. La bandera duu dues línies blaves que simbolitzen el Tigris i l' Eufrates, una mitja lluna que indica que l'Iraq és un país islàmic i una línia groga que es refereix a la regió kurda. L'alineament de les línies ensenya la unitat del poble iraquià més enllà de les nacionalitats.

La nova bandera no va gaudir de gaire acceptació entre el poble iraquià. De fet, el 28 d'abril de 2004 el Consell de Govern Transitori es va referir a ella com una bandera "transitòria". La bandera va ser després rebutjada a causa de protestes que tenia una semblança no desitjada amb la bandera d'Israel.

[edita] Banderes històriques