[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ball de Cercolets de Reus - Viquipèdia

Ball de Cercolets de Reus

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

El Ball de Cercolets es caracteritza perquè els balladors porten a les mans uns cèrcols enramats de verd i guarnits amb cintes de colors. Els folkloristes vinculen aquesta dansa, present a tota Europa, a rituals agraris i, encara avui, aquests estris s'empren an alguns països en cerimònies com els casaments.

A Reus, el trobem documentat a la Festa major de 1725, encara que probablement s'hauria ballat abans. Apareix també esmentat en altres festes solemnes del s.XVIII com les del 1797, amb el motiu del trasllat de la imatge de Sant Domènec a la seva capella. També en van sortir dues, el 1833, en les festes per la jura d'Isabel II, a càrrec del gremi dels corders, l'una, i l'altra de particular. El memorial de la festa descriu la festa dient: la dels Cercolets que consiste en formar vistosas figuras con medios aros hrmosamente aderezados. Torna a sortir el 1843, a les festes per la majoria d'edat d'IsabelII, el 1844 per la vinguda a Reus de la reina mare Maria Cristina i, entre altres, el 1850 i 1859 en les festes en honor a la Mare de Déu de Misericòrdia. La dansa de Cercolets es deuria deixar de fer a les acaballes del segle XIX. La darrera referència coneguda és del 1871.

La dansa s'ha reincorporat a la Festa Major des de 1996, a partir del treball de la Coordinadora de Danses Tradicionals i la col·laboració del folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia. L'acompanyament musical és a càrrec d'una colla de grallers.