[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bóta - Viquipèdia

Bóta

De Viquipèdia

Bóta és un recipient fet de fusta destinat a contenir begudes alcohòliques en general vins de criança i destil·lats.

Barril és una bóta de reduïdes dimensions en general amb una capacitat entre 7 a 150 litres. També s'anomenen segons la seva capacitat: botall, barral, barraló, carretell etc. Molt sovint els barrils que no s'utilitzen per l'envelliment de begudes alcohòliques no són de fusta sinó d'altres materials com metall, l'amina d'acer, alumini, acer inoxidable, plàstic de polietilè etc.

Quan són més grans que un barril s'anomenen barrica, mig bocoi i pipa (de 200 a 500 litres) i bocoi, tona i tonell, (de 500 a 700 litres).

Les bótes i els barrils són fetes amb seccions circulars ovals i més llargues que amples. Les parts de fusta que formen una bóta es diuen doga i estan unides per cèrcols de fusta o d'acer.

La fusta de roure de les bótes s'utilitza per envellir vins, la fusta de roure més apreciada és la del roure llemosí que un cop tallada ha madurat uns dos anys abans de fabricar la bóta. El roure americà també es fa servir però per ésser una espècie de roure diferent i no passar el termini de dos anys de curació no dóna les mateixes característiques a la beguda alcohòlica.

[edita] Algunes equivalències en volum de barrils

  • El barril de cervesa equival a 31'5 galons, uns 119'24 litres
  • El barril de petroli és una mesura de volum no estandaritzada però molt utilitzada com a referència de preus que equival a 42 galons, uns 159 litres.