[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Awdhali - Viquipèdia

Awdhali

De Viquipèdia

Awbdhali (plural Awadhil) és una tribu del Iemen a la governació d'Abyan.

Va formar un dels estats del Protectorat Occidental d'Aden. El seu territori tenia uns 2000 km2. La seva població vers el 1961 era d'uns 10.000 habitants. Limita al sud-oest amb el Baix Yafa, al sud amb Fadli, a l'est amb la Dathina, al nord amb l'Awlaqi i a l'oest amb el Iemen (nord). La frontera es va delimitar el 1934. Al nord es troben els territoris del Dahir o Dahr (capital Al-Baydha) i de Rassas (capital Meswara). Una part del Dahir (centrat a Aryab) i de la Dathina, foren incorporades al territori el 1934. La muntanya de Al-Kawr al nord, amb uns 2000 metres, fa de barrera entre el Sawr Himyar i el Sawr Madhbidj. A les pendents de la muntanya i a la fèrtil plana de Mukayras i Lodar (respectivament al nord i sud de Al-Kawr) es cultiven fruites i llegums; la principal producció de la zona és la mel; el clima es quasi bé tropical. El districte tenia dos escoles i dos dispensaris.

La població estava formada per tribus que només donaven obediència al sultà en cas de guerra però en temps de pau eren de fet independents, especialment a la zona nord i nord-est, tocant a la Dathina

El govern corresponia a un sultà de la tribu dels Awasidj (singular awsadji), branca de la tribu dels Haytham, que dona nom a la dinastia. La residència és a Lodar (Lawdar) també anomenada Al-Ghudr. El tribunal islàmic del sultanat tenia residència a Zara. El 1890 es va signar un primer tractat amb els britànics. La família del sultà va tenir conflictes després del 1900, però els britànics van imposar el seu arbitratge i el 1912 el sultà Salih ben Husain Djibil va signar un tractat definitiu amb el govern britànic. Pistes d'aterratge es van establir a Mukayras i Lodar.

El 1959 el sultà fou membre fundador de la Federació d'Emirats Àrabs del Sud. Va romadre a la Federació d'Aràbia del Sud (1962) fins el 1967. El setembre d'aquest any va caure en mans dels revolucionaris que van abolir el sultanat i passà a formar part de la República Popular del Iemen del Sud, dins la muhafazah III (governació III) i el 1990 de la República del Iemen.

[edita] Sultans

  • Salih al-Awdhali ben al-Awsadji, vers 1750-1780
  • Jabil ben Salih al-Awsadji, vers 1780-1820
  • Ahmad ibn Salih ben al-Awsadji, vers 1820-1870
  • Muhammad ben Ahmad ben al-Awsadji, vers 1870-1890
  • Hamid ben Jabil ben al-Awsadji, vers 1890-1900
  • Qasim ben Hamid ben al-Awsadji 1900-?
  • Salih ben Husain Djibil al-Awsaji ?-? (signa el tractat amb els britànics el 1912)
  • Muhammad Djibil  ?