[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Austfonna - Viquipèdia

Austfonna

De Viquipèdia

Austfonna (79° 45′ N, 24° 30′ ECoordenades: 79° 45′ N, 24° 30′ E) és un casquet glacial situat sobre l'illa de Nordaustlandet al nord-est de l'arxipèlag Svalbard.

En noruec, Aust té el mateix origen que Øst que vol dir Est i Fonna est un sinònim de Bre que significa Glacera. Austfonna literalment vol dir Glacera de l'Est. Cal destacar que aquesta glacera ha portat anteriorment els noms d'East Ice, Groote Ys Berg i Öst-isen.

En relació a la seva superfície, 8120 km², Austfonna és la segona massa glacial d'Europa després del Vatnajökull i la setena del nostre planeta.

El seu volum s'estima en uns 1900 km³, el seu gruix màxim és de 560 m i la seva altitud màxima de 800 m. Una gran part dela seva base es troba sota el nivell del mar, tal com passa a l'Antàrtida i Groenlàndia. El seu front marítim s'estén durant 180 km interromputs únicament per uns pocs afloraments rocosos.

Aquest casquet acostuma a estar exempt de crevasses.Aigua de fusió regalima durant l'estiu i forma cascades espectaculars a certs indrets del front de la glacera.

Per efecte del trencament de la llengua glacial en arribar al mar, l'Austfonna està a l'origen dels icebergs més grans de les Svalbard.

Aquesta glacera està estudiada regularment pels científics, en particular al marc dels estudis de climatologia.

[edita] Mapes

Localització de Nordaustlandet
Localització de Nordaustlandet
Localització de l'Austfonna al Nordaustlandet
Localització de l'Austfonna al Nordaustlandet

[edita] Enllaços externs