[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arxipèlag Gulag - Viquipèdia

Arxipèlag Gulag

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article sembla una traducció automàtica de baixa qualitat:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
traducció, automàtica o no, sense revisar
Fotografia d'Alexander Solzhenitsyn presoner, publicada en Arxipèlag Gulag
Fotografia d'Alexander Solzhenitsyn presoner, publicada en Arxipèlag Gulag

Arxipèlag Gulag és una obra de l'escriptor rus Alexander Solzhenitsyn que denuncia l'estructura de repressió de l'estat stalinista i els seus inicis en el leninista en l'antiga Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. L'extens text, compost per peces autònomes, va ser redactat entre 1958 i 1967 en la clandestinitat i sense arxius, partint de la pròpia experiència de l'autor i la de més de dos centenars de testimoniatges orals d'aquells companys de camps de concentració, presó, "reeducació" i extermini (gulag) que van dipositar en ell la trista història de les seves vides. L'obra va aparèixer a França (1973) i amb presses a causa de els problemes de l'escriptor amb la Seguretat de l'Estat Soviètic. La secretària que duia el manuscrit quan ho van confiscar es va suïcidar a Moscou després d'un interrogatori, «víctima de la por al Gulag», segons paraules de Solzhenitsyn. Ell va ser expulsat immediatament i només 20 anys després (maig de 1994) va poder regressar a la ja ex Unió Soviètica, on resideix.

La versió completa de l'obra consta de quatre parts, organitzades en dos volums. En el primer es dissecciona el procés de detenció i les tortures practicades per a «confessar» el que no s'havia fet, les iniquitats dels funcionaris destinades a trencar moralment al detingut, la convivència amb altres presos com única possibilitat de combatre l'embrutiment... A Solzhenitsyn li van condemnar a vuit anys de treballs forçats i li van destinar al camp de Nóvy Ierusalim (els monestirs ortodoxs van ser reconvertits en centres de càstig). Va arribar com un zek, o reclús, i per tant algú desposseït de drets. En pocs dies, diu, es convertiria en un autèntic zek: «Mentider, desconfiat, observador».

Les condicions de supervivència en el Gulag -segon volum, llibres tres i quatre- eren senzillament inhumanes. Solzhenitsyn s'esforça, no obstant això, a anar més enllà i transcendir aquell horrible sofriment que conduïa a la degradació: «Quan es roseguen els ossos d'una ratapinyada en descomposició, es beu el brou fet amb cascos de cavalls morts, es fumen cigarrets? de fem o es veu a un mèdic prendre-li el pols a un presoner i assegurar als funcionaris que pot suportar uns pocs minuts més de tortura, quan es conduïx a un home a determinades situacions, aquest home queda ja eximit de tot deure amb els seus semblants». Malgrat la qual cosa l'escriptor recull aquella muda humanitat proscrita i humiliada i l'embolica amb el mantell de la seva paraula clara: gens que veure amb el paràsit llenguatge oficial disposat a substituir la catàstrofe política i moral de el Comunisme per eufemismes de tot tipus. A aquests camps d'extermini distribuïts per tota la Unión Soviètica van marxar obligats cinquanta milions de persones i en ells va morir la meitat, vint-i-cinc milions de persones.