[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Artiactes - Viquipèdia

Artiactes

De Viquipèdia

Artiactes fou un militar persa fill de Querasmis, que va dirigir als macrons i mosinecs durant l'expedició de Xerxes I de Pèrsia a Grècia. En aquest temps era governador de Sestos a l'Hel·lespont on fou considerat un tirà. Va induir al rei a que li donés en frau la tomba de l'heroi Protesilau, prop de la ciutat, i després la va profanar i va fer us de la terra sagrada.

El 479 aC Xantip es va presentar a Sestos amb una flota i la ciutat fou assetjada i després de tot el hivern, a la primavera del 478 aC la ciutat estava afamada. Artiactes i el seu lloctinent Oebazos es van poder escapar i els habitants van obrir les portes als atenencs. Els dos fugitius foren perseguits i Artiactes fou capturat i portat davant Xantip.

Artiactes va oferir 100 talents de compensació pel sacrilegi comés a la tomba de Protesilau, i 200 pel rescat de ell mateix i el seu fill, però els ciutadans no ho van acceptar i van exigir la seva execució i Xantip va haver d'accedir. Fou lligat a una creu i va haver de veure morir al seu fill i després fou mort ell mateix.