[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ariarates IX - Viquipèdia

Ariarates IX

De Viquipèdia

Ariarates IX Eusebes o Filopàtor, fou rei de Capadòcia, proclamat quan tenia 8 anys pel seu pare Mitridates VI Eupator rei del Pont vers el 97 aC.

Va estar sota regència de Gordi. El 96 aC els nobles capadocis van elegir rei a Ariobarzanes I Filoromà, i van enviar una ambaixada a Roma per demanar un rei, doncs consideraven que nomes un rei podia assegurar l'estabilitat; mentre Mitridates al·legava davant els romans que el seu fill era descendent per línea materna de Ariarates VI (mort el 116 aC).

El Senat romà va donar permís al poble de Capadòcia per governar-se en la forma que lliurement escollissin. Així fou reconegut Ariobarzanes I. Mitridates VI el va combatre i amb l'ajut del rei Tigranes II d'Armènia el va foragitar del país, i va tornar a proclamar al seu fill Ariates IX (vers 94 aC), però el 92 aC Ariobarzanes I fou restaurat per Lluci Sul·la.

El 88 aC Mitridates va ocupar el país i va tornar a proclamar rei a Ariates IX, però al any següent va proclamar l'annexió de Capadòcia al Pont.