[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ardata - Viquipèdia

Ardata

De Viquipèdia

Ardata fou una ciutat situada a les muntanyes al est de la moderna Trípoli i no lluny de Ullassa (propera a Trípoli) que es diu actualment Tell Arde i ha estat excavada.

Fou la primera ciutat interior que van ocupar els egipcis vers la meitat del segle XV aC després de desembarcar a Ullassa. Pertanyia fins llavor s Tunip, un regne vassall de Mitanni. mentre els egipcis atacaban Cadeix (Síria)|Cadeix i conquerien un altra ciutat mes al nord, Sumur, la ciutat es va revoltar instigada per Tunip, pero els egipcis van sufocar la revolta.

El princep d'Arasni, aliat a Abdi-Asirta cap dels apiru d'Amurru, va conquerir Ardata vers la meitat del segle XV aC. Amb aquesta ciutat i Sigata com a base del seu poder els apiru es va estendre al nord i sud. Mort Abdi-Asirta vers el 1340 aC el seu fill Pu-Bahla la va poder mantenir però la residencia la va tenir a la propera Ullassa. Vers l 1330 aC va quedar integrada al Regne d'Amurru creat pel rei hitita Subiluliuma I. Es possible que llavors Ardata fos la capital del regne amb Aziru com a rei.