[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ament (Nomós) - Viquipèdia

Ament (Nomós)

De Viquipèdia

Ament (Occident) fou el nom del nomós III del Baix Egipte. És un dels pocs nomós que no fou conegut en grec pel nom de la seva capital: aquest nomós fou anomenat pels grecs com Lybia [1]. El nom del nomós a l'Imperi nou s'ha perdut.

La capital fou Imu (El seu nom grec fou Marea o Mareotis i avui Kom al-Hisn). Dins aquest nomós es trobava Naucratis, la colònia grega. Al papir d'Abidos s'anomena Amu al nomós i la capital. Els autors grecs o romans li donen diversos noms: Estrabó parla de la ciutat de Momemphis i de Nitriotis; Plini esmenta les ciutats de Mareotis i Naucratis; i Claudi Ptolemeu dona al territori el nom de Lybia, i esmenta les ciutats de Mareia, Naukratis, Alexandreia (Alexandria) i Nitriotai.

Limitava al sud amb el nomós de Khensu, i la seva capital era cap a la part sud (sud-est del nomós). El seu territori s'estenia des de Khensu cap al nord-oest seguint el curs de la branca occidental del delta del Nil. Hermòpolis Parva, en posició central, no fou part del seu territori, sino que fou capital del nomós de Wa-imnty, que era el seu veí a l'est; finalment arribava a la costa on els macedonis van edificar Alexandria que va esdevenir la principal ciutat d'Egipte; a diferencia d'altre nomós, tenia força territori i s'estenia un promig d'uns 50 km des de el riu cap a l'oest.

El déu principal era Hator que tenia un temple dedicat a Imu.

  • Per la deessa Amaunet o Ament vegeu: Amaunet

[edita] Referència

  1. W. M. Flinders Petrie a The nomes of Egypt (en anglès)