[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Altron - Viquipèdia

Altron

De Viquipèdia

Coordenades: 42° 27′ 4,37″ N 1° 6′ 19,55″ E

Aquest article tracta sobre un poblet de Sort. Per a l'empresa de videojocs, vegeu Altron (empresa de videojocs).

Altron és un poblet que pertany al municipi de Sort, està situat a la Vall d'Àssua sobre l'aiguabarreig del riu de Caregue i el de Pamano comunicat per la carretera de Sort a Llesuí.Són característiques d'aquest lloc l'església del segle XVII consagrada a Sant Serni i la Casa Subirà que té un important paller a l'entrada del poble que constitueix la imatge més característica d'Altron. Abans de que es fessin les pistes d’esquí de Llessui la llum del poble era produïa per la La Mola de Sall propietat de la Família Subirà i dels Betran de Surp. L’edifici de la Mola és d’un construcció ferma i encara hi ha la maquinària de moldre blat i fer llum. El nucli té solament quatre carrers, el carrer Major, el carrer de la Font, el carrer del Cementiri i el carrer de les Tres Hortes. La Plaça Major però és força gran, la qual cosa sorprèn ja que no acostumen a ser-ho en els petits pobles del Pallars Sobirà.

L'activitat principal del nucli és l'Hostaleria, ja que compta amb dos hostals i un allotjament casa rural.

L'activitat tradicional era la cria de vaques de llet, que encara es manté en algunes cases del poble. L'agricultura és només de farratge per als animals i els horts de les cases. Hi ha una petita industria de fabricació artesana de formatges: La peça d'Altron.

L'escriptora Maria Barbal és originària de Casa Pona d'Altron i la seva obra Pedra de Tartera narra una història del poble.

Enllaços externs: Les moles hidràuliques del Pallars Sobirà