[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Agrupament Escolta Torxa - Viquipèdia

Agrupament Escolta Torxa

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...


L'A.E.Torxa és un agrupament escolta d'Igualada que porta més de 35 anys dins l'escoltisme i està afiliat al C.M.S. (Centre Marista d'Escoltes).

[edita] Una mica d'història

La història de l'A.E.Torxa va començar un setembre de 1972. Els germans maristes Àngel Bernedé, Enric Planes, Jaume Miarnau i Crescenciano Rodríguez reparteixen una circular als alumnes de cinquè, sisè, setè i vuitè d’E.G.B. del col·legi dels maristes d'Igualada on s'explica la formació d'un grup de muntanyisme. Així neix el que va ser el “CLUB DE MONTAÑA”. Un cap de setmana es feia excursió i el següent es feia Cau.

Aquest grup no es dedicarà sols a fer sortides, sinó que també s´encarregarà de la formació dels nois d'una forma íntegra i completa. Al principi, aquest grup estava format per alumnes dels Maristes, però es va generalitzar i obrir a la resta de gent d’Igualada ja que no sols era un grup excursionista i d'amics sinó un grup d’escoltes que creien en les idees de Baden Powell.

A l'any 1977 aparegué el C.M.S. i es canvià el nom, passà a ser el CEMI (Centre Escolta Maristes Igualada). A partir de llavors creix molt l’entitat: comencen a venir nenes, es canvia de local social, es crea la branca de peus tendres (nom antic dels castors), s'edita el llibre “Un riu anomenat Anoia” que guanyà el premi Baldiri i Reixach el 1980, ... A mitjans anys 80 va haver una petita escissió que es recuperà ràpidament amb diversos canvis i amb el canvi de local per l'estat ruinós de l’altre; comencen a funcionar els Castors i els Ròvers.


Els anys 90 han estat d'estabilitat per l'Agrupament: ja funcionen de forma estable totes les branques i el nombre d'escoltes s'estabilitza entre els setanta i els noranta. En aquests últims anys s'ha ampliat el cau amb la incorporació del 1r. pis i s'ha editat el llibre dels Ròvers Anoia, terra de camins, guanyador d'un dels premis del certamen Jaume Ciurana 2001. Finalment, el cau ha inaugurat les seves noves instal·lacions al carrer del Bruc núm. 9 d'Igualada i deixa definitivament les que tenia al carrer sant Roc. Actualment està format per 18 monitors, 80 famílies i un centenar d'escoltes, preparats tots i totes per a celebrar el seu 35è. aniversari.

[edita] Què fa l'A.E.Torxa?

Durant aquests 34 anys els monitors i les monitores que porten el grup escolta han intentat formar la persona mitjançant el mètode escolta dictat per Baden Powell i la manera d'ésser, sentir i actuar de Marcel·lí Champagnat. Tot això s'ha anat treballant a través de la vida en grup, de les jornades de convivència, les excursions, acampades i, de les activitats religioses. Per tant, l'agrupament parteix d’una visió cristiana de la persona, de l’educació i de la vida. Està basat en l'autogestió progressiva de l'escolta tot adquirint responsabilitats i treballant diferents valors com l'estima a la natura, l'esforç, la relació amb els altres per arribar a assumir un compromís de servei amb la societat.

L'Agrupament està format pels monitors, escoltes i les famílies de cada escolta. Els monitors són els encarregats de portar a terme les activitats de l'agrupament tot intentant obrir camí, formant un estil de vida que deixi una empremta d’amor i de pau per tot allò que ens envolta. Que sempre i en cada moment un sàpiga dir algun dels nostres lemes: “Riu amunt!”, “Tant com puc!”, “Sempre a punt!”, “Servim!”. I que els nois no oblidin mai el missatge que ens va deixar el seu impulsor: “Procurem deixar aquest món una mica millor de com l'hem trobat” .

Els monitors de l'agrupament formen part del Kraal de Monitors (conjunt de monitors). El cap d'agrupament rep el nom de coordinador. El kraal de Branca el formen els monitors de cada branca. Les branques són els diferents grups d’edat que hi ha dins l’agrupament. Les branques són, repartides segons edats:

  • Castors i Llúdrigues (7-9)
  • Llops i Daines (9-11)
  • Ràngers i Guies (11-14)
  • Pioners i Caravel.les (14-17)
  • Ròvers (més de 17)

Cada Branca té el seu cap i els seus càrrecs interns com si fos un Kraal però en petit.

L'A.E. Torxa està afiliada al C.M.S. El Centre Marista d'Escoltes, que és una entitat que busca el desenvolupament dels nens i joves a través del mètode escolta ideat per Baden Powell i amb l'estil educatiu Marista. El seu projecte és el mateix que el de l'A.E.Torxa però en un àmbit més gran. El C.M.S el formen 10 agrupaments escoltes repartits per tots els col·legis Maristes de Catalunya. D'aquesta manera es fa present a Barcelona (amb 3 grups), a Badalona, a Rubí, a Sabadell, a Girona, a Mataró, a Lleida i a Igualada. I resten oberts a tots aquells nens i nenes que vulguin compartir amb ells aquest camí de creixement i maduració.


Les activitats que es realitzen en l’agrupament són molt diverses però sempre s'intenta seguir l'estil de vida de Baden Powell. Baden Powell volia que es fessin les activitats en la natura, però això fer-ho ara sempre és molt difícil. Així que cada dissabte els i les escoltes es troben al Cau (local social) i el kraal de la branca organitza les seves activitats (jocs, tallers, cants, dinàmiques, excursions...) segons la seva metodologia.

  • Els Castors i els Llobatons (de 7 a 11 anys) centren la seva activitat bàsicament en el joc, petites sortides i l'aprenentatge de diferents tècniques (orientació, animació, cuina, ...).
  • Els Ràngers i els Pioners (de 12 a 17) ja comencen a escollir i organitzar les seves pròpies activitats mitjançant l'Operació i l'Empresa respectivament.
  • Les activitats i el servei dels Ròvers (més de 17 anys) depenen totalment d'ells mateixos.

A l'estiu tots fan una activitat conjunta: Castors, Llops i Ràngers fan el campament amb tendes. Els Pioners sempre fan una travessa o ruta; i els Ròvers tenen un ventall de possibilitats que ells mateixos trien (camps de treball, col·laboracions al campament, casals, travessa...).

A nivell de C.M.S. es troben tots els agrupaments d'arreu de Catalunya en les celebracions conjuntes de la Pàsqua per branques, la Trobada General cada dos anys i diferents trobades que s'organitzen per grups d'edats (trobades esportives, excursions,...).

L'Agrupament Escolta Torxa es mou en un àmbit molt ampli com és la ciutat d'Igualada i rodalies; el local social està situat al carrer de del Bruc de la mateixa ciutat. Al ser una entitat relacionada amb l'escola Maristes té dret a utilitzar les instal·lacions de l'escola; aquesta possibilitat és molt utilitzada per manca d'espai del local social perquè tot i ser molt gran, la quantitat d'escoltes fa que sigui insuficient. Dins del nostre agrupament hi ha gent d'arreu de la ciutat i dels pobles veïns com poden ser Castellolí, la Pobla de Claramunt, etc...

L'A.E.Torxa té un organigrama dels diferents càrrecs que són permanents durant tot l'any. Aquests estan recollits dins del “FAMÓS DOSSIER GROC” que és el Projecte d’organització i estructurament de l'agrupament. Rep aquest nom perquè groc és el color bàsic de l'escut de l'agrupament.

Hi ha els càrrecs de secretaria, administració i coordinació (SAC) que són els que s'encarreguen de la part més burocràtica i de gestió de l'entitat i, també n'hi ha altres que s'ocupen més del funcionament intern i que no falti res a l'hora de realitzar les activitats com són l'encarregat de material, de la farmaciola, de manteniment, d'autocars, de biblioteca, de premsa, fotografia, de l'APIME (Associació de Pares i Mares d’Escoltes), i de l'ordinador. La interrelació dels diferents càrrecs dóna lloc a que l'entitat funcioni adequadament.

[edita] Enllaços externs