Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Agrupament Escolta Ramon Llull - Viquip??dia

Agrupament Escolta Ramon Llull

De Viquip??dia

Agrupament Escolta Ramon Llull ??s una entitat educativa i sense ??nim de lucre que treballa en el temps de lleure per a infants i joves, a trav??s dels joves i mitjan??ant l'escoltisme. Fou creada al barri de Gr??cia de Barcelona el 1927 com a part de la secci?? Minyons de Muntanya de Grup Excursionista Joventut Catalana. El 2002 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona

A partir del seu treball en el temps de lleure intenten que les nenes i els nens desenvolupin tota la seva capacitat creativa, aut??noma i de visi?? cr??tica de la societat i on siguin ells els protagonistes de la seva pr??pia educaci??. Volen que els infants siguin persones amb criteri, sensibles davant els problemes de la comunitat que els envolta i capa??os d'actuar solid??riament. Forma part d'Escoltes Catalans.

Taula de continguts

[edita] Hist??ria

[edita] Els inicis

L'any 1912 comen??aren a funcionar a Barcelona dos grups de boyscouts, els Exploradores Barceloneses i els Jovestels. Els Exploradores tenien com a marc nacional Espanya, com a bandera la espanyola amb l'escut de la monarquia i depenien d'un comit?? radicat a Madrid, mentre que els Jovestels tenien com a marc nacional Catalunya, com a bandera la catalana i com a llengua el catal?? exclusivament. A l'estiu de 1914, Josep M. Batista i Roca, des de Oxford en era tot perfeccionant l'angl??s, acab?? d'arrodonir la idea de la creaci?? a Barcelona de l'escoltisme.

[edita] 1927-1932

El 8 de juliol de 1927, en una confer??ncia a Barcelona, Josep M. Batista i Roca parl?? del funcionament de diferents grups escoltes a Europa, i es declar?? partidari del mode Scout, el m??s adient per a la formaci?? del car??cter de la joventut, i cre?? la Germanor de Guies Excursionistes i, tot seguit, la Germanor de Nois Guies, un xic despr??s de la Germanor de Minyons de Muntanya.

El primer grup escolta de la Germanor de Minyons de Muntanya foren els minyons de la colla Isards, i el segon el G.E. Joventut Catalana, el 1925, que, al traslladar-se a un local del carrer Rocafort de Barcelona esdevingu?? l'actual Ramon Llull.

El 10 de mar?? de 1929 feren la promesa a Santa Creu d'Olorda els primers minyons del Ramon Llull, en pres??ncia de Batista i Roca i estrenant la primera bandera amb la creu de Sant Jordi. Actu?? com a cap J. Domingo i G??mez, en substituci?? de Lloren?? Vila que estava malalt. Un any despr??s Lloren?? Vila form?? part, com a representant de l'Agrupament Ramon Llull, del primer consell general de la Germanor Minyons de Muntanya.

Cap a l'any 1931 es cre?? el grup de noies dins el G.E. Joventut Catalana, que fou el Joan Maragall, amb una secci?? de daines ( de 7 a 12 anys) i una de pubilles, despr??s anomenades englantines (de 12 a 17 anys), que formaria el nucli NUS junt amb el Ramon Llull, tenint activitats distintes per?? algunes en com?? tot puntualment i caminant plegats des d'aleshores. La primera promesa per part de noies del Joan Maragall fou l'any 1932.

[edita] 1933-1953

El 21 d'octubre del 1933 comen???? una intensa campanya nacional per a fer con??ixer a casa nostra l'obra dels minyons de muntanya, mitjan??ant la premsa i la radio, actes p??blics... en el que s'anomen?? ???Crida Nacional???. Pel reial decret del 18 de setembre de 1934 la Generalitat de Catalunya pos?? sota el seu patronatge la Germanor de Minyons de Muntanya i la Germanor de Noies Guies.

La Guerra Civil afect?? el funcionament dels diferents Agrupaments. Aix?? no fou fins al 1943 que es reprengueren les tasques de l'escoltisme. Donarem l'empenta el Ramon Llull, Joan Maragall, Roland Phillips, un agrupament confessional de la FJCC i un d'escolars de la ???M??tua Escolar Blanquerna???. Els dos agrupaments, com molts d'altres, ens aixoplugarem en entitats excursionistes, en el nostre cas l'Agrupaci?? Excursionista Pedraforca, que ens don?? acollida durant un bon nombre d'anys.

L'Agrupament particip??, l'any 1950, en la redacci?? de l'anomenat ???llibre verd???, que era el reglament dels Minyons Escoltes, una mena de manual b??sic en el que s'especificava el que s'esperava d'un escolta al llarg del seu pas per les diferents unitats de l'agrupament.

L'any 1951 l'Agrupament Escolta Ramon Llull reb?? un ultim??tum governatiu: o s'afiliava al Frente de Juventudes del r??gim franquista o a la Federaci??n Espa??ola de Munta??ismo. Naturalment vam optar per la segona opci??.

L'any 1953, davant la repressi?? que imposava el r??gim, la Instituci?? Catalana d'Escoltisme, que agrupava aleshores als agrupaments, suspengu?? l'activitat, deixant a cada agrupament els nomenaments i la organitzaci?? d'activitats (en la clandestinitat). A m??s a m??s es va anomenar al Ramon Llull responsable de la formaci?? de caps de la branca minyons.

[edita] 1954-1969

L'Agrupament fou pioner en la coeducaci??, a trav??s de la iniciativa del matrimoni Antoni Serra ??? Montserrat Jaques. Aix??, l'any 1955 l'Agrupament fou censurat per la Germanor de Noies Guies ja que els nois (Ramon Llull) i les noies (Joan Maragall) feien massa accions conjuntes. Tot i aix?? l'Agrupament no feu massa cas de les cr??tiques, ja que a l'assemblea del 29 de juny de 1955 del Joan Maragall, Montserrat Jaques, cap d'agrupament, deman?? que es promulgu??s una reglamentaci?? adequada per a l'organitzaci?? de nuclis, ??s a dir, d'activitats mixtes entre agrupaments masculins i femenins.

El mateix any escoltes provinents del Ramon Llull i del Joan Maragall es deslligaren d'aquests dos agrupaments i fundaren dos agrupaments coeducatius: Aureli Campmany i Joaquim Ruyra, iniciant aix?? un altre cam??, fundant els ???Nois i Noies Escoltes???, que perdurarien fins la seva dissoluci?? cap a l'any 1979.

Un fet colp?? l'agrupament al mes de maig de 1958: tres guies foren detinguts a l'estaci?? del Nord per dur uniforme. Fou clau en la seva posada en llibertat el paper d'Acci?? Cat??lica, que tot i tractar-se de guies d'un agrupament no confessional intercediren davant les autoritat dient que les guies eren d'un agrupament confessional.

[edita] 1970-...

L'any 1970 la coeducaci?? s'implant?? a tots els nivells i el 15 de desembre de 1974 les diverses tend??ncies de l'escoltisme al nostre pa??s s'unificaren formant Escoltes Catalans, que recoll??, continu?? i conserv?? el patrimoni hist??ric i espiritual de les entitats unificades, comen??ant a funcionar amb 30 agrupaments.

L'any 1978 es constitu?? la Federaci?? Catalana d'Escoltisme i Guiatge, que coordina tots els esfor??os a nivell escolta i de relacions amb els organismes oficials.

L'??ltim canvi de seu de l'Agrupament tingu?? lloc l'any 1985, quan es trasllad?? des de l'espai que ocupava al Casal de Sarri?? fins a l'actual local del carrer Ros de Olano de la Vila de Gr??cia.

El 22 de gener de 2003, en un acte celebrat al sal?? de Cent, l'Ajuntament de Barcelona lliur?? a l'Agrupament la Medalla d'Honor de Barcelona en reconeixement a la seva traject??ria en el moviment formatiu i el seu paper capdavanter dins la hist??ria de l'escoltisme catal??.

[edita] On ??s?

Actualment l'Agrupament t?? la seu al carrer Ros de Olano 6 2n pis del barri de Gr??cia de Barcelona.

[edita] Enlla??os externs