[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

AEiG Pere II i Santa Maria de Foix - Viquipèdia

AEiG Pere II i Santa Maria de Foix

De Viquipèdia

Escut de l'AEiG Pere II i Santa Maria de Foix de Vilafranca del Penedès
Escut de l'AEiG Pere II i Santa Maria de Foix de Vilafranca del Penedès

L'Agrupament Escolta i Guia Pere II i Santa Maria de Foix és l'agrupament escolta i guia de Vilafranca del Penedès.

Està dins la Demarcació Baix LLobregat - Garraf - Alt Penedès i forma part dels 140 agrupament de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) i també a nivell nacional, estatal i mundial d'entitats escolta i guia com són: Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG), Movimient Scout Catòlic (MSC), Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM) i Associació Mundial de Noies Guies i Noies Escolta (WAGGGS).


Taula de continguts

[edita] Història

Vista general d'una part d'uns campaments
Vista general d'una part d'uns campaments

[edita] Inicis

L'agrupament es comença a gestar el 28 d'abril de 1964 quan Jordi Biosca, Jordi Cervera, Joan Aguado i Ton Berdié fan la seva Promesa Escolta a Roca-Crespa, al Garraf. Conjuntament amb Mn. Josep Maria Joan Torres inicien l'activitat de l'Agrupament Pere II.

El primer curs, 1964/65, es va constituir una Secció (l'equivalent a una Unitat actual), repartits en tres Patrulles de sis membres cadascuna. Cada Patrulla tenia el seu Cap i el seu ajudant, que eren els responsables de les activitats que realitzaven. La Secció estava formada per nois de 12 a 16 anys (Petit de Ràngers fins a Gran de Pioners). El Cau de la Secció era a la Capella de Fàtima, una casa antiga amb una entrada de carruatges i una quadra, a on cada Patrulla hi tenia el seu racó.

Entre les primeres activitats d'aquells curs destaquem una plantada de pins a Begues, juntament amb altres Escoltes de la Demarcació Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès. En aquest curs també tingué lloc el primer Camp Sant Jordi, a Sant Pere de Ribes, amb els Agrupaments de Sant Pere, Vilanova i la Geltrú i Sitges. El primer Camp d'Estiu tingué lloc a les Llambardes.

El 1965 neix l'Esplet (Secció) de Guies Sant Jordi, que tenien el Cau a la rectoria de Santa Maria, a la Plaça del Campanar. Aquesta Unitat donarà lloc a l'Agrupament Santa Maria de Foix. D'aquesta manera, hi havia dos Agrupaments a [Vilafranca del Penedès|Vilafranca]: el de nois i el de noies. El mateix any es crea al Pere II el primer Estol de Llops, i, posteriorment, el Clan (actualment anomenat Truc). La Secció completa una quarta Patrulla.

Del 15 al 19 de juliol de 1966 té lloc a la Font de Llinars (a Font-Rubí) el primer Camp d'Estiu del Santa Maria de Foix, amb Montserrat Casanovas, Roser Giralt i Assumpció Lluverol com a Caps i Assumpta Biosca com a Cap d'Agrupament.

El 1966 es crea el Clan (16-17 anys) de l'Agrupament Sta. M. de Foix i curs 1968/69, constitueix el primer Estol de Daines.

L'activitat dels dos Agrupaments transcorre de forma paral·lela, tot i que realitzaren algunes activitats conjuntament, com els Camps Sant Jordi. El curs 1969/70 es constitueixen en ambdós Agrupaments les Unitats de Ràngers i Noies Guies (11 a 14 anys) i de Pioners i Caravel·les (14 a 17 anys) i desapareixen la Secció i l'Esplet. Aquests canvis introdueixen conceptes pedagògics com l'Autogestió i el Progrés Personal. També s'aprofita per a constituir les Unitats amb nois i noies.

[edita] Treball coeducatiu

Detall del salta-foulards
Detall del salta-foulards

El curs 1973/74 l'Agrupament dóna cobertura legal a CAEP III (Clan de l'Agrupament Escolta Pere III), una nova entitat destinada a promoure el teatre. Tot i que en diverses ocasions les Unitats fan activitats mixtes (sobretot el Camp Sant Jordi) no és fins en aquest curs en què té lloc el primer Camp d'Estiu coeducatiu (nois i noies junts). Un dels motius que va originar aquesta situació fou que les Caps de les Daines van plegar a mig curs i van haver de fer el Camp amb els Llops. Aquesta decisió no va quedar lluny de la controvèrsia, que provocà que un volum significatiu de nens i nenes deixessin l'Agrupament, que ja era el Pere II i Santa Maria de Foix. Tot i semblar estrany i insignificant actualment, cal tenir en compte que en aquells anys només hi havia una escola que fes educació mixta a Vilafranca. Tot i així, l'experiència va ser valorada molt positivament i es va generalitzar la coeducació a la resta d'Unitats de la Branca de Llops i Daines.

A partir del curs 1974/75, i per un període de cinc o sis anys, l'Agrupament realitza un notable esforç d'obertura cap als sectors més desafavorits de la Vila. Els Caps, amb llistes de nens i nenes facilitades per les escoles, anaven casa per casa a apuntar els nens al Cau. En aquesta època s'enllesteixen els pisos de l'Obra Sindical al barri de l'Espirall, fet que propicia que molts dels inscrits siguin d'aquest barri vilafranquí. En un altre esforç per consolidar la seva tasca, els Caps d'Agrupament anaven a buscar alguns dels nanos a casa amb cotxe perquè l'assistència al Cau fos continuada, i per tant, la tasca educativa fos patent. Amb tot aquest context, es planteja la idea de fer un nou Agrupament a l'Espirall, però la idea no aconseguí tirar endavant. En aquesta època, davant la situació econòmica de moltes de les famílies integrants del Cau, neixen les ajudes econòmiques per als Camps d'Estiu, més endavant ampliades també a la quota del curs i vigents fins avui en dia.

[edita] Implicació a la vila

El març de 1976 neix la Coordinadora de Moviments Infantils de Vilafranca, amb la voluntat de realitzar activitats amb d'altres entitats de l'estil i d'organitzar-ne d'obertes a tota la Vila. Aquesta Coordinadora estava integrada pel MIV-1, MIV-2, MIBE (Moviment Infantil del Barri de l'Espirall), Moviment Infantil de Sant Julià i l'Agrupament Escolta. Organitzen la festa de Carnestoltes i col·laboren amb la Festa Major dels petits. Actualment, la Coordinadora i alguns dels seus membres han desaparegut, però l'Agrupament Escolta, el GEP (Grup d'Esplai Parroquial) i el MIV (Moviment Infantil de Vilafranca) en segueixen duent a terme algunes funcions.

Caminant pels camps del Penedès
Caminant pels camps del Penedès

[edita] Canvis pedagògics

El 1980 l'Agrupament celebra el seu 15è Aniversari, ja instal·lat en la seva ubicació actual, la Capella de Fàtima, al carrer Bisbe Morgades 23 bis. Tots els actes commemoratius van tenir lloc al Tívoli. Entre aquest any i el 1982 l'Agrupament fa una revisió del seu treball pedagògic i es decideix coordinar millor les seves Branques. S'elaboren les línies educatives de Llops i Daines i Ràngers i Noies Guies, per mantenir un progrés personal coherent i uniforme al llarg de l'estada al Cau.

El curs 1982/83 s'amplien a tres les quintes que formen cada Unitat, és a dir, l'estada a una Unitat passa a ser d'un a tres anys, amb la voluntat de reforçar aspectes com la responsabilitat i la relació intergeneracional. Aquest procés renovador finalitza amb el desdoblament d'Unitats per Branca, passant a tenir cada Branca dues Unitats.

El curs 1989/90, la davallada de membres del Cau (tant a nivell de nanos com de Caps) es torna a una Unitat per Branca, desapareixent les Unitats paral·leles.

El 1994/1995 el Cau incorpora la Unitat de Castors, proposada i revisada al llarg dels darrers deu anys per Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (el procés de creació d'una Unitat nova en el Mètode Escolta va necessitar moltes hores de debat i una proposta pedagògica sòlida). A nivell de l'Agrupament es decideix iniciar la Unitat de Castors aquest curs, però el Consell de Caps, conscient de la tasca prèvia que requereix engegar una Unitat nova, decideix que l'activitat amb els Castors i les Llúdries no arrenqui fins al gener de 1995. Comencen 7 nens, 4 nenes i 5 Caps, lluny dels 20 nens i nenes dels últims cursos. El primer Camp d'Estiu de Castors té lloc del 6 al 12 d'agost a St. Sebastià dels Gorgs. El Camp. però, no es va poder finalitzar degut a una inundació que va patir el campament degut a una forta tempesta una nit. La Guàrdia Civil i els Caps van desallotjar els Castors amb diversos vehicles. Només es van produir pèrdues materials i tot quedà en una anècdota.

El 1998/99 es celebra el 35è Aniversari en el Camp Sant Jordi a Calafell. La Fura (publicació setmanal del Penedès) dedicà el seu dossier monogràfic a l'Agrupament, amb l'ajuda de Jordi i Joan Casals.

Entre l'any 2000 i el 2002 s'organitza un Consell de Cap de setmana durant dos cursos per redactar la Línia d'Agrupament, per revisar els continguts pedagògics i educatius de cada Unitat i donar continuïtat a la formació al Cau. Aquest treball replanteja el funcionament de les Unitats que s'encaminen cap a uns objectius comuns entre Unitats i quintes.

[edita] 40è aniversari

L'any 2003/2004 s'inicia el curs 40 de l'agrupament. El cartell és dissenyat per Marta Carbó i Jordi Casals, i la samarreta per Anna Marsal. El dia 4 d'Octubre té lloc a Cal Figarot el sopar d'Aniversari que dóna el tret de sortida a les celebracions de 40è amb l'assistència de 350 membres, exmembres i acompanayants. El pregó del sopar va a càrrec dels 4 fundadors de l'Agrupament el 1964 Jordi Biosca, Jordi Cervera, Joan Aguado i Ton Berdié. Al sopar també es persona Mn. Josep Maria Joan Torres, primer 'consiliari' de l'Agrupament.

Al novembre, l’Agrupament estrena la seva pàgina web en període de proves. Una pàgina web que quedarà consolidada com a un servei més de l'Agrupament Escolta i Guia Pere II i Santa Maria de Foix de cara a la seva vila, la població de Vilafranca del Penedès.

[edita] Proposta Educativa

Foulards de l'Agrupament.
Foulards de l'Agrupament.
  • Educació per a l'acció

El pas del joc espontàni al joc escolta. L'acció ensenya a decidir, a treballar en grup, a fer una feina ben feta, a complir uns objectius. Així, els infants aprenen a ser autosuficients i a saber autogestionar les seves pròpies activitats, tallers, tasques i sortides.

  • Campaments

De cara a l'estiu es marxa entre 8 i 15 dies de campaments o ruta on la quitxalla demostra els valors i habilitats adquirides al llarg de l'any i al llarg de la trajectòria dins del moviment escolta i guia. El camp d'Estiu és la culminació del curs i una experiència que restarà a la memòria dels infants per sempre més a nivell físic, psíquic i a nivell d'habilitats i autosuficiència.

  • Un mètode educatiu diferent

A l'agrupament els nois i noies, a més de relacionar-se amb altres persones de la seva edat, adquireixen els valors pels quals aposta el moviment escolta i guia , com són la identitat nacional, la pau, els drets humans, la sostenibilitat, implicació social i natural, entre d'altres. L'escoltisme és un moviment que vol que tots els joves siguem formadors de la nostra societat.

[edita] Les unitats

Actualment l'agrupament disposa de 5 unitats d'infants i joves distribuits de la següent manera:

  • Castors: nens i nenes de 6 a 8 anys. Són dues quintes de 10 infants. Porten un foulard vermell amb un ribet de color taronja.
  • Llops i Daines: nens i nenes de 8 a 11 anys. Són tres quintes de 10 infants. Porten un foulard vermell amb un ribet de color groc.
  • Ràngers i Noies Guies: nois i noies d'11 a 14 anys. Són tres quintes de 10 joves. Porten un foulard vermell amb un ribet de color blau.
  • Pioners i Caravel·les: nois i noies de 14 a 17 anys. Són tres quintes de 10 joves. Porten un foulard vermell amb un ribet de color blanc.
  • Truc: joves de 17 a 18 anys. Són una quinta de 10 joves. Porten un foulard vermell amb un ribet de color verd.

Aquestes unitats tenen uns Caps que guien i ajuden al infants i joves a progressar i a desenvolupar-se com a persones sanes, fortes i crítiques amb la societat, amb habilitats i recursos de tot tipus per ser autosuficient i autogestionar-se i per creure que un món millor és possible.

[edita] Enllaços Externs