[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Administració provincial de l'imperi romà - Viquipèdia

Administració provincial de l'imperi romà

De Viquipèdia

L'administració provincial al Imperi romà va anar evolucionant des la situació republicana adaptant-se al creixement de l'Imperi.

Amb la República existia un delegat del cònsol en cada província, anomenat pretor provincial o bé procònsol o propretor, que governava un territori exterior (anomenat província) per "delegació del poble de Roma". El procònsol era alhora general, administrador i jutge suprem en la seva província, i reunia a les seves mans totes les funcions que antigament havien tingut els cònsols (després repartides entre els cònsols, el pretor, el censor, els edils curules, els tres Viri Nocturni, els tribuns del poble i el cap de la cavalleria). Únicament les qüestions financeres de la província escapaven al seu Imperium, ja que per portar-les a terme estava la figura del qüestor provincial o proqüestor, que depenia directament del Senat.

Sul·la va atribuir als cònsols totes les facultats administratives no reservades a d'altres magistrats i en algunes províncies tenia atribucions militars en casos excepcionals, mentre que l'administració judicial corresponia als procònsols o pretors provincials (que per això s'anomenaren sovint propretors), que moltes vegades exercien el comandament militar per delegació dels cònsols. Així una província era governada per un cònsol en funcions (govern militar) i un pretor provincial (govern civil), que una vegada acabat el seu mandat, continuaven en el seu càrrec amb pròrroga, moment en què eren procònsols (govern militar) o propretors provincials (govern civil). Els càrrecs sortints rebien el comandament de les províncies i així els cònsols sortints rebien el comandament en algunes províncies (procònsols provincials, govern civil, corresponent el militar al cònsol en funcions o al mateix procònsol segons decisió del Senat) de la mateixa manera que els pretors estatals sortints (que passaven a ser propretors provincials amb el govern civil, corresponent el militar als cònsols en funcions).

En el primer any els cònsols (que eren dos) i els pretors (que eren vuit) governaven, administraven i impartien justícia civil i criminal. El segon any, com procònsols i propretors, és a dir amb el càrrec prorrogat, anaven a encarregar-se del comandament a les províncies. Els procònsols i propretors o pretors provincials es barrejaven en els assumptes de justícia i administració de les ciutats, pronunciaven penes capitals, derogaven els actes dels Consells Locals, i en temps de guerra disposaven de les milícies locals al seu arbitri, doncs cada ciutat tenia fixat un contingent que havia de facilitar a l'exèrcit com auxiliars.

Els habitants de les províncies estaven exempts del servei militar, encara que eren normalment reclutats com a voluntaris en ser insuficient el nombre de reclutes amb ciutadania. César no va modificar bàsicament el sistema, si bé es va anul·lar el comandament dels cònsols en funcions, i es va concedir el comandament ple al governador provincial. Les províncies van ser repartides entre els dos cònsols sortints i els setze pretors sortints (vuit d'ells nomenats pel propi César) però designant l'Imperator les províncies que cadascun havia d'ocupar. A costat d'ells va col·locar diversos càrrecs auxiliars sota dependència directa d'ell mateix, assumint els oficials militars (dels quals César era comandant suprem) funcions de vigilància.

Amb August es va establir un sistema de províncies senatorials o públiques, governades pels càrrecs sortints (procònsols senatorials), i províncies imperials, governades per llegats imperials designats per l'Emperador.

Després del governador provincial, el càrrec següent en importància era el de qüestor, encarregat de les finances. A les províncies senatorials es denominada qüestor provincial i tenia per damunt al procònsol. A les províncies imperials es denominava qüestor procònsol i tenia per damunt al llegat imperial.

Els càrrecs auxiliars del procònsol, del llegat imperial i del qüestor o qüestor procònsol constituïen l'officium.

L'administració de justícia per a casos importants, s'efectuava a les capitals de districte (civitas conventus), per la qual cosa les províncies romanes estaven subdividides en els anomenats Convents jurídics.

Les funcions del governador provincial eren variades i van augmentar progressivament amb l'accés dels habitants a la ciutadania i de les ciutats a l'estatut de colònia o municipi. Per auxiliar-los en aquests funcions es van crear les figures dels intendents de la Ciutat (Curator rei publicae) o curadors, que al principi eren de procedència senatorial o eqüestre encara que més tard el càrrec va passar a funcionaris locals de rang inferior, encarregats de supervisar les finances i els assumptes financers d'una ciutat o grup de ciutats, i que eren de designació imperial.

Part de les funcions judicials del governador van ser passant a procuradors, sobretot les relatives als deutes al fiscus imperial. En temps d'Adriano es va desenvolupar la figura de l'Advocatus Fiscii (Advocat de la Hisenda Imperial), les funcions del qual van ser exercides essencialment per cavallers o per funcionaris locals. Els procuradors, designats pel Senat a les províncies senatorials, i per l'Emperador en les imperials, van assumir progresivament funcions judicials incloent l'administració de justícia criminal.

La base del govern provincial era:

1) La Lex Provinciae, un estatut promulgat al fundar-se la respectiva província, que regulava les constitucions, la condició jurídica, els privilegis, les lleis i els territoris de les ciutats. 2) L'Edicte promulgat pel propi governador a la seva arribada, declarant els principis de la seva administració en temes judicials.

Les ciutats disposaven d'un territori al voltant, amb diverses aldees menors dependents (vicus). Comptaven amb un Consell municipal i elegien els seus propis magistrats. Quan es creava una civitas o se li concedia aquest estatus, d'entre els seus ciutadans havien de sortir un nombre suficient de Consellers (anomenats decurions o curials). Les aldees (vicus) podien tenir funcionaris i fins a a vegades consellers propis.

El cens quinquennal, seguint el model romà, va ser establert per a totes les ciutats Al costat de les ciutats sotmeses en els seus diversos graus (confederades), algunes de les quals gaudien del dret llatí o italià i s'assemblaven als municipis o colònies (i eren fins i tot anomenades municipis en alguns casos), estaven les ciutats que gaudien de la ciutadania romana (municipis), i les colònies de dret llatí (municipis virtuals). Algunes ciutats van tenir el títol jurídic de colònia merament nominal, que es conservava pel seu antic prestigi. La pertinença a un territori, en aquest cas una província, no constituïa cap situació jurídica, doncs la condició de la persona en el dret romà, no estava lligada al territori, sinó a una ciutat, ja que el dret romà efectuava els "contractes" o pactes, amb ciutats o bé amb grups assimilables a una ciutat (aquest contracte, conegut per foedus, establia l'autonomia local i les prestacions a les quals estava sotmesa la ciutat).

En moltes ciutats els comandants militars van ser designats membres dels consells locals i van exercir altres funcions administratives.

La progressiva extensió del dret llatí i de la ciutadania, va tendir a assimilar a totes les ciutats provincials.

El terreny públic a províncies (Ager publicus) era immens. Tot terreny no concedit per disposició expressa a ciutats o particulars era considerat terreny públic i els seus posseïdors locals sol tenien el títol d'ocupants hereditaris tolerats i com precaris, encara que finalment la seva propietat va ser reconeguda. Alguns dels terrenys de l'Estat a les províncies estaven arrendats per a pastures o camps de cultiu (l'arrendatari pagava el 10% del producte). L'explotació de boscos, mines, ports, salines, etc . està confiada sovint a societats d'intermediaris (Publicani).

Tot provincial acusat tenia el deure presentar-se personalment a Roma, si era requerit, per respondre allí a una acusació.

Totes les poblacions que gaudien del dret de ciutadania (principalment municipis) i les colònies romanes que es trobaven en igualtat de condicions que les ciutats d'Itàlia de la mateixa manera que aquestes, administraven els seus assumptes. Les ciutats de dret llatí tenien administració pròpia i un dret il·limitat de jurisdicció. El procònsol solament intervenia en virtut del seu poder de registre (que era arbitrari). Les ciutats confederades també gaudien d'una administració local autònoma i podien disposar d'un sistema judicial propi.

El dret civil romà basat en les Dotze Taules i adaptat amb els temps (amb l'Imperi era un dret no escrit o consuetudinari) regia a les províncies. Aquest dret "comú" (subsidiari davant els estatuts d'àmbit provincial o local) es va estendre a tots els casos jutjats fora del petit àmbit local. Així s'aplicava entre romans, entre un romà i un no romà, i entre no romans amb diferent dret.