[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aberració cromàtica - Viquipèdia

Aberració cromàtica

De Viquipèdia

La distància focal d'una lent depèn de l'índex de refracció de la substància que la forma. Atès que l'índex de refracció de totes les substàncies òptiques està condicionat per la longitud d'ona de la llum incident, la distància focal d'una lent és diferent per als diferents colors. En conseqüència, una lent simple no forma només una imatge d'un objecte, sinó una sèrie d'imatges a distàncies diferents de la lent, una per cada color present en la llum incident. A més, ja que l'augment depèn de la distància focal, aquestes imatges tenen dimensions diferents.

La variació de la distància imatge amb l'índex de refracció es denomina aberració cromàtica longitudinal o axial, i la variació de la mida de la imatge es l'aberració cromàtica lateral. Atès que l'índex es major per a les longituds d'ona més curtes, la distància focal és menor per a elles. D’aquesta forma, els raigs de color violat, que són els que tenen la longitud d'ona més curta, formen la imatge lleugerament més propera a la lent i més petita. En canvi els raigs vermells formen la imatge lleugerament més allunyada de la lent i més gran.

Quan hom fabrica un objectiu, l'aberració cromàtica es pot corregir combinant dues o més lents, que anul·len o redueixen l'aberració cromàtica de les altres.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Chromatic aberration