[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

3/4 Ala - Viquipèdia

3/4 Ala

De Viquipèdia

Posicions dels jugadors de rugbi a 15
Posicions dels jugadors de rugbi a 15

En rugbi a 15, el 3/4 ala (11 o 14) (esquerre i dret) (en anglès : wing) és un dels quinze llocs habituals i a un equip s'en troben dos, un a l'extrem dret (14) i un altre a l'esquerre (11). L'ala és un jugador que forma part dels tres quarts.

Els jugadors que fan aquesta funció són més petits atès que la seva velocitat els ha de permetre infiltrar-se en l'espai no ocupat per anar a marcar un assaig. Són els finalitzadors de les jugades, els millors marcadors d'assaigs. Durant les fases ofensives, no poden anar cap a l'altre costat i així crear superioritats per passar la defensa. Són jugadors reputats pels assaigs marcats però també han de ser bons defensors i placadors per defensar sobre els seus homòlegs però també impedir els tocs que permetrien a l'adversari ocupar el terreny.

Els jugadors que juguen a aquest lloc són generalment els més lleugers de la defensa, menys tanmateix que els migs de melé. Tenen tanmateix tendència des del començament dels anys 90 a ser a la vegada ràpids i forts, com ho són sovint els jugadors originaris de les illes Tonga o Samoa, que exploten llavors la seva inèrcia per no ser aturats un vegada llançats. Jonah Lomu és l'exemple més destacat d'aquest nou tipus d'extrem, simbolitza les transformacions que ha comportat el pas al rugbi professional. Encara queden extrems de mida més modesta que juguen més amb seva tonicitat i els seus suports en els petits espais: Austin Healey, Christophe Dominici, Breyton Paulse, Shane Williams, Pierre-Yves Lerayer i James Simpson-Daniel.

Alguns dels jugadors més destacats a la posició d'ala o extrem són: Jonah Lomu (NZ), Joe Rokocoko (NZ), Doug Howlett (NZ), John Kirwan (NZ), David Campese (AUS), Gerald Davies (GAL), Rory Underwood (ANG), Bryan Habana (AFS), Rupeni Caucaunibuca (FID), Christophe Dominici (FRA), Philippe Saint-André (FRA), André Boniface (FRA) i Patrice Lagisquet (FRA), Vincent Clerc (FRA), Vilimoni Delasau (FID), JP Pietersen (AFS), Shane Williams (GAL), Lote Tuqiri (AUS), Jason Robinson (ANG), Rory Lamont (ESC), Sean Lamont (ESC), Cédric Heymans (FRA), Tom Varndell (ANG) .