[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Òrbita de Molniya - Viquipèdia

Òrbita de Molniya

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en la seua redacció:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Conté informació no enciclopèdica.
relacionar millor el títol de l'article amb el contingut

Molniya ("llampec") era el nom d'un sistema militar de comunicacions via satèl·lit artificial|satèl·lit emprat a l'antiga Unió Soviètica. Els satèl·lits treballaven en unes òrbites molt excèntriques i elíptiques, fet que permetia que fossin visibles en zones polars durant llargs períodes de temps. Cal tenir en compte que des dels llocs molt propers als pols terrestres no és possible comunicar-se amb els satèl·lits en òrbites geoestàcionaries (sobre l'equador terrestre).

Un satèl·lit amb una òrbita molt el·liptica passa gran part de la seva òrbita sobre el punt designat de la superfície terrestre, fenomen conegut com a "pou del apogeu". Aquests tipus de recorreguts es coneixen també amb el nom d'òrbita de "Molniya". Per aconseguir que posició del apogeu no es vegi massa afectada per les perturbacions orbitals, es tria una inclinació propera als 63,4º. D'aquesta manera s'aconsegueix que l'angle del perigeu sigui constant durant molt de temps. La fórmula que ens dóna el canvi d'angle del perigeu per dia és aquesta:

\Delta \omega_{dia}  = 4,98^\circ \left( {\frac{{R_{E} }}{a}} \right)^{\frac{7}{2}} \frac{{5\cos ^2 i - 1}}{{\left( {1 - \varepsilon ^2 } \right)^2 }}

L'equació es fa zero per una inclinació de 63,4º. Els satèl·lits Molniya tenen un període orbital d'unes dotze hores.

Hi ha satèl·lits nord-americans que han emprat aquest tipus d'òrbites de Molniya.

[edita] Vegeu també