[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Èric Bertran - Viquipèdia

Èric Bertran

De Viquipèdia

Èric Bertran (Barcelona, 1990) és estudiant de Batxillerat Social. Viu des dels cinc anys a Lloret de Mar i és aficionat a navegar, al submarinisme i a la lectura, escriu sovint articles d'opinió a diferents mitjans, sobretot a les seves dues columnes; una bisetmanal al diari e-noticies i una altra quinzenal al diari directe!cat.

És el creador i l'administrador general del grup elfènix (Exèrcit del Fènix, Bon dia Països Catalans i elfènixTV), un dels grups catalanistes amb més usuaris, i ha format part del Consell de redacció del setmanari El Demà.

En el món radiofònic dirigeix el seu propi programa anomenat 'Perspectiva' a Ràdio Arenys, on parla d'actualitat a través de diferents joves.

És autor del llibre 'Èric i l'Exèrcit del Fènix' (2005), amb més de tretze mil exemplars venuts, del qual se n'ha fet una adaptació teatral (escrita per Víctor Alexandre i dirigida per Pere Planella) que ha estat dos mesos de temporada a Barcelona i se n'està preparant un projecte cinematogràfic. Més recentment ha publicat 'L'institut de la vergonya' (2007).

L'any 2005 Xevi Mató va rodar un documental sobre la història que va protagonitzar Bertran quan tenia 14 anys i l'Audiència Nacional d'Espanya li demanava 8 anys de reformatori per haver demanat l'etiquetatge en català a unes empreses i dir que només és català durant una declaració (així consta a l'expedient). El documental s'ha traduït a l'anglès (per Heather Hayes) -s'està preparant en italià i euskera- i ha superat els 500.000 visionats.

Com a premis ha rebut el Premi "Segador de l'any" (2006) i el Jaume I d'Acció Cultural del País Valencià (2007).

[edita] Èric i l'Exèrcit del Fènix

Títol català Èric i l'Exèrcit del Fènix
Autor Èric Bertran
Editorial EDICIONS PROA, S.A. - Col·lecció Debat. núm. 25.
Llançament 2006
ISBN 84-8437-853-5
Preu 12

Advertiment: A continuació, pot haver-hi informació detallada sobre l'argument. Més informació.


El llibre Èric i l'Exèrcit del Fènix. Acusat de voler viure en català tracta la història real del mateix autor, Èric Bertran, quan amb catorze anys (l'any 2004) va ser acusat de terrorista per haver demanat l'etiquetatge en català a unes empreses sota el nom de la seva pàgina web; l'Exèrcit del Fènix. Més de vint agents de la brigada antiterrorista de Madrid van anar a escorcollar la seva habitació gairebé a mitjanit i setmanes més tard va declarar a l'Audiència Nacional durant quatre hores seguides. L'endemà van fer-li un test psicològic de dues hores més i s'enfrontava a una pena de vuit anys de reformatori. Finalment la pressió de la gent enfront Supermercats DIA, la empresa que l'havia denunciat, va fer que es retirés la denuncia i l'Èric no pugues ser condemnat.

Té especial rellevància la part humana de la història, els conflictes familiars o el fet de veure com un noi de catorze anys li diu a una fiscal a l'Audiència Nacional que ell no és espanyol i que només és català.

D'aquesta història se n'ha fet una obra de teatre escrita per Víctor Alexandre, amb el mateix nom (Èric i l'Exèrcit del Fènix), i dirigida per Pere Planella, que va estar dos mesos al Teatre Borràs de Barcelona i que està fent una gira per tots els Països Catalans, i que es va publicar sota el mateix nom (Proa, 2007).

D'altra banda, a finals del 2005, Xevi Mató va realitzar un documental d'aquesta història, traduït a l'anglès per Heather Hayes, que ha recorregut mig planeta situant-se entre els més vistos del món al YouTube.</ref>

[edita] Enllaços externs