[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àsdrubal (gendre d'Amílcar) - Viquipèdia

Àsdrubal (gendre d'Amílcar)

De Viquipèdia

El general cartaginès Àsdrubal, que era gendre i successor d'Amílcar Barca i cunyat d'Aníbal, fou un gran diplomàtic que, sense fer ús de la força, aconseguí ampliar l'àrea d'influència dels cartaginesos des de Cartagena fins al cap de la Nau a Xàbia. Des de jove fou un dels caps del partit popular o democràtic, i va tenir activitat política entre les dues guerres púniques. Es va casar amb la filla d'Amílcar Barca, i el va acompanyar a Hispània el 238 aC. Després va tornar a Cartago per agafar el comandament de l'exèrcit en la guerra contra els númides als que va derrotar completament. Després de la guerra va retornar en època desconeguda a Hispània on era el 229 aC on després de la mort d'Amílcar va reunir les seves forces i va rebre de Cartago el comandament com a governador. Era més un polític que un militar

[edita] Política pactista

Ruïnes de Cartago
Ruïnes de Cartago

Asdrúbal conclogué tractats d'amistat amb els cabdills locals, i fins i tot es casà amb una princesa ibera i animà als seus compatriotes a seguir-ne l'exemple. Asdrúbal en les relacions amb els indígenes actuava amb molta prudència i, si bé convenia, els feia certes concessions.

Amb els romans, Àsdrubal pactà el Tractat de l'Ebre (226 aC), que fixava el límit de la futura expansió dels cartaginesos en aquest riu. A primera vista, els romans foren generosos amb els cartaginesos, però també s'ha de tenir en compte que en aquell moment els romans no podien arriscar-se a una nova guerra amb Cartago, perquè els belicosos gals estaven a punt d'invair Roma. El seu govern a Hispània era virtualment independent de Cartago i el tractat el va signar de manera personal i no en nom de Cartago.

[edita] Fundació de Carthago Nova

L'any 227 aC Asdrúbal fundà Carthago Nova, l'actual Cartagena, pels següents motius:

  • És un excel·lent port natural.
  • Està situada prop d'una regió minera.
  • Està més pròxima a Cartago que Gadir (Cadis).
  • La seva situació estratègica permet controlar millor els moviments dels romans.

Per totes aquestes raons el centre del poder cartaginès a la Península fou desplaçat des de Gadir a Carthago Nova. En aquesta ciutat es va fer construir un palau

[edita] Mort i successió

Va fer algunes operacions militars contra les tribus més llunyanes però la direcció la va encarregar al jove Anníbal, i en general foren victorioses. L'any 221 aC l'home que havia fet tant per a la consolidació del poder cartaginès a Hispània fou assassinat a Caratgo Nova per l'esclau d'un home al que havia fet matar (221 aC) o que havia estat mort per ordre d'[[Asdrubal (fill de Giscó), o per un mercenari celta segons les diferentes versions. El succeí el seu cunyat Aníbal, que no tenia un caràcter tan conciliador com el d'Asdrúbal.