[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àiax el Gran - Viquipèdia

Àiax el Gran

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre d'un heroi mitològic grec. Per a altres significats, vegeu «Àiax».
Imatge:Ajax defends greek ships.jpg
Ajax, l'heroi de l'antiga Grècia, branda la seva llança en defensa dels vaixells grecs, contra els guerrers Troians que pretenen cremar-los amb les seves torxes.

Aias o Àiax (Del grec: Αἴᾱς) és un heroi llegendari de l'antiga Grècia. Rei de Salami, una de les illes gregues. Per diferenciar-lo d' Aias fill d'Oileus –un altre dels personatges de l'Ilíada– era anomenat Aias el Gran o Àiax de Telamó, degut a que Telamó era el nom del seu pare. És germanastre de Teucre i cosí d'Aquil·les.

Descrit a l'Ilíada com "de gran estatura", "de cos colossal" i "el baluard dels Achaeans", era el segon –només superat per Aquil·les– en força i valentia. Ambdós van ser entrenats junts pel centaure Chiron, el mateix que prèviament havia entrenat els seus pares: Telamó i Peleus. En el camp de batalla comandava les seves tropes empunyant una magnifica destral i un immens escut fet de set pells de bou i una capa de bronze, sent una de les principals bases de l'exercit del rei Agamèmnon. No és ferit en cap de les batalles descrites en l'Ilíada i és l'únic dels personatges principals que no rep ajuda de cap dels déus partícips en les guerres. Per això, Ajax és considerat el paradigma de treball dur i perseverança.

[edita] Imatgeria moderna

La imatge de l'heroi Àiax és el símbol del club de futbol neerlandès AFC Ajax.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Àiax el Gran