Àcids grassos omega 3
De Viquipèdia
Els àcids grassos omega 3 constitueixen una família d'àcids grassos (molècules de la família dels lípids) que es caracteritzen per tenir el seu primer doble enllaç (insaturació) a la posició tercera començant pel darrer àtom de carboni. Aquest tret estructural distintiu els atorga unes propietats físiques especials i els converteix en precursors insubstituïbles de molècules que els éssers vius utilitzen per a regular determinades funcions circulatòries.
Taula de continguts |
[edita] Beneficis per a la salut
[edita] Antecedents històrics
A partir dels diferents estats de salut de poblacions amb costums alimentaris clarament diferenciats, els científics han estudiat les conseqüències de cadascuna de les dietes en els nostres organismes. L'evidència estadística de que les poblacions esquimals (ingereixen grans quantitats d'omega tres amb el peix blau) tenien uns percentatges notablement més baixos de malalties cardiovasculars va estimular la investigació d'aquests components alimentaris.
[edita] Beneficis identificats en l'actualitat
Actualment, s'atribueixen als àcids grassos omega 3 les següents qualitats:
- Inhibició parcial de la formació de coàguls sanguinis.
- Contribució a la dilatació dels vasos sanguinis en situacions de manca d'oxigen.
- Factor de prevenció de trastorns cardiovasculars relacionats amb l'arítmia.
- Contribució a la reducció dels nivells de colesterol en sang. Aquesta darrera propietat està compartida amb molts altres àcids grassos amb insaturacions a la cadena.
[edita] Fonts alimentàries
La principal font alimentària d'aquests àcids grassos (i l'única que en conté quantitats nutricionalment significatives) és el peix blau; més concretament el seu greix i el seu oli. Actualment però, aquests àcids grassos han estat incorporats de manera artificial en d'altres aliments (com ara ous i làctics), oferint fonts alimentàries complementàries al peix blau per a la seva ingesta.