Zeolita
De Viquip??dia
Les zeolites (Grec, zein, "bullir"; lithos, "pedra") s??n minerals que tenen una structur micro-porosa. El terme va ser establert el segle XVIII pel miner??leg suec Axel Fredrik Cronstedt, el qual observ??, en escalfar r??pidament un mineral natural, que les pedres comen??aven a ballar tan bon punt l'aigua s'evaporava. Emprant els mots grecs que signifiquen "pedra que bull", va anomenar aquet material Zeolita.
Han estat sintetitzats m??s de 150 tipus de zeolites, i es coneixen 48 zeolites d'origen natural. Es tracta b??sicament de minerals alumino-silicats cristal??lins amb una estructura "oberta" que poden acomodar una ??mplia varietat de cations (ions positius), tasl com el Na+, K+, Ca2+, Mg2+ entre d'altres . Aquests ions positius s??n lligats de forma for??a feble i permeten f??cilment l'intercanvi i??nic. Algunes de les zeolites minerals m??s comunes s??n: analcima, chabazita, heulandita, natrolita, filipsita, i estilbita. Un exemple d'una f??rmula mineral ??s: Na2Al2Si3O10-2H2O, f??rmula de la natrolita.
Les zeolites Naturals es formen all?? on les roques volc??niques i les capes de cendra reaccionen amb l'aigua subterr??nia alcalina. Les zeolites tamb?? cristal??litzen en ambients in post-sedimentaris durant per??odes que comprenen de milers a milions d'anys en jaciments marins superficials. Les zeolites de formaci?? natural s??n rarament pures i es troben contaminades en diferents graus per altres metals, quars o d'altres zeolites. Per aquest motiu, les zeolites de formaci?? natural es troben excloses de moltes aplicacions comercials importants on l'uniformitat i la puresa s??n essencials.
Les zeolites s??n els membres aluminosilicats de la familia de s??lids microporosos coneguts com "garbells moleculars" (en angl??s molecular sieve). Aquest terme fa refer??ncia a la particular propietat d'aquests materials, ??s a dir, la seva habilitat per triar mol??cules de forma selectiva basada en el proc??s d'exclusi?? per la mida. Aquest fet ??s degut a una estructura porosa molt regular de dimensions moleculars. La mida m??xima de mol??cula o esp??cies i??niques que poden travessar els porus d'una zeolita ??s controlat pels di??metres dels t??nels. Aquests es defineixen en funci?? de la mida de l'anell de l'obertura.
Taula de continguts |
[edita] Fonts
L'extracci?? de zeolites naturals es fa mitjan??ant t??cniques d'extracci?? en cantera convencionals. En el processat, la mena es tritura, s'asseca i es m??l. La mena m??lta pot ser classificada en funci?? de la mida de part??cula. Del producte triturat se'n pot enretirar la part m??s fina quan cal un producte granular, i del material fi se'n poden fer productes de tipus pellet. Els productors tamb?? poden modificar les propietats de la zeolita o mesclar-ne els seus productes amb altres materials per millorar-ne les seves prestacions abans de vendre'ls.
Actualment la producci?? mundial anual de zeolita natural ??s d'uns 4 milions de tones. D'aquesta quantitat, 2.6 milions de tones s??n enviades al mercat xin??s per tal de ser emprats en la ind??stria del ciment. Europa, Austr??lia i ??sia s??n els liders mundials en el subministre de la demanda mundial de zeolita natural. En comparaci??, nom??s 57.400 tones m??triques (Font: U.S. Geological Survey, 2004) de zeolita (nom??s un 1% de la producci?? mundial actual) ??s produ??da a Nord-am??rica.
Existeixen diferents tipus de zeolita sint??tica formades mitjan??ant un proc??s de cistal??litzaci?? lenta de gel de s??lica-al??mina en pres??ncia de motlles alcalins i org??nics. Un dels processos m??s importants per portar a terme la s??ntesi de la zeolita ??s el processat sol-gel. Les propietats del producte depenen de la composici?? de la mescla de reacci??, el pH del sistema, la temperatura d'operaci??, el temps de 'cultiu' de pre-reacci??, i el temps de reacci?? aix?? com dels motlles emprats.
[edita] Esp??cies minerals de zeolites
La fam??lia de les zeolites inclou:
|
|
|
[edita] Refer??ncies
- Zeolites in Sedimentary Rocks. Ch. in United States Mineral Resources, Professional Paper 820, 1973.
- Natural and Synthetic Zeolites. U.S. Bureau of Mines Information Circular 9140, 1987.
- La roca magica: Uses of natural zeolites in agriculture and industry
Frederick A. Mumpton. National Academy of Sciences Vol. 96, Issue 7, 3463-3470, March 30, 1999Abstract
[edita] Vincles Externs
- European Zeolites Producers Association
- Database of Zeolite Structures
- The Synthesis Commission of the International Zeolite Association
- British Zeolite Association
- U.S. Geological Survey, References on Zeolites
- Thomsonite as gemstones.
- Centre for Microporous Materials
- Centre for Surface Chemistry and Catalysis