Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vitruvi - Viquip??dia

Vitruvi

De Viquip??dia

Per a altres significats, vegeu ??Luci Vitruvi Cerd????.
Home de Vitruvi, vist per Leonardo da Vinci.
Home de Vitruvi, vist per Leonardo da Vinci.

Marc Vitruvi Pol??li??, (Marcus Vitruvius Pollio) (vers 75-10 aC) fou un arquitecte, escriptor i enginyer rom?? del segle I aC. La seva minsa informaci?? biografia s'ha de treure de la seva pr??pia obra. Tradicionalment se'l fa nadiu de Verona, per?? aix?? no ??s probable ja que es degut a la identificaci?? err??nia amb Luci Vitruvi Cerd??. La gens Vitr??bia era nativa de Fundi o de Formiae.

Va estudiar de manera general i professional i despr??s va seguir estudiant principalment en la seva professi??; en filosofia fou seguidor d'Epicur. Tot i la seva educaci?? no va heretar una gran riquesa ni la va acumular durant la seva vida. Va comen??ar la seva carrera com enginyer militar de Juli C??sar durant la seva joventut (vers el 46 aC, a ??frica), i al retirar-se del servei va entrar en l'arquitectura civil, sent d'aquest per??ode la seva ??nica obra coneguda, la bas??lica de Fanum, a It??lia.

??s l'autor del tractat sobre arquitectura m??s antic que es conserva i l'??nic de l'Antiguitat cl??ssica, De Architectura Libri X, en 10 llibres (probablement escrit entre els anys 27 i 11 aC). Inspirada en te??rics hel??len??stics, l'obra tracta sobre c??nons, materials, t??cniques decoratives, construcci??, tipus d'edificis, hidr??ulica, mec??nica i gnom??nica (Llibre IX). La seva obra pretenia servir de refer??ncia a l'emperador per jutjar els diversos edificis erigits i els que pogu??s erigir en el futur.

De Architectura, conegut i emprat a l'Edat Mitjana, es va reeditar a Roma en 1486, oferint als artistes del Renaixement, imbu??ts de l'admiraci?? per les virtuts de la cultura cl??ssica tan propi de l'??poca, un canal privilegiat mitjan??ant el qual reproduir les formes arquitect??niques de l'antiguitat grecollatina. Posteriorment es va publicar en la major part dels pa??sos i encara avui constitueix una font documental insubstitu??ble, tamb?? per les informacions que aporta sobre la pintura i l'escultura gregues i romanes. El fam??s dibuix de Leonardo da Vinci, l'Home de Vitruvi, sobre les proporcions de l'home est?? basat en les indicacions donades en aquesta obra. El dibuix es conserva ara en la Galleria dell'Accademia, a Ven??cia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Vitruvius