Desorbitaci??
De Viquip??dia
La desorbitaci?? ??s el proc??s en el qual un objecte en ??rbita al voltant d'algun cos celeste perd al??ada i acaba precipitant-se contra el cos al voltant del qual orbita. El terme s'aplica de prefer??ncia als sat??l??lits artificials al voltant de la Terra. La desorbitaci?? d'un sat??l??lit pot ser natural o provocada.
La desorbitaci?? natural ??s deguda principalment al fregament amb l'atmosfera, que frena els sat??l??lits artificials en ??rbita baixa i els fa perdre energia cin??tica. El sat??l??lit va perdent al??ada progressivament (el proc??s pot durar d??cades) fins a que es precipita contra la superf??cie. Aquest mecanisme nom??s funciona efica??ment per a ??rbites prou baixes.
A vegades, la desorbitaci?? ??s provocada pels propis operadors del sat??l??lit, utilitzant sistema de propulsi?? d'aquest per frenar. L'avantatge ??s que aix?? la desorbitaci?? es fa de manera controlada i d'una sola vegada. S'acostuma a utilitzar per a sat??l??lits prou grossos per a que hi hagi el risc que arribin trossos fins ?? la superf??cie a la desorbitaci??(normalment els sat??l??lits s??n prou petits per a que cremin completament al tornar a l'atmosfera). Un exemple ??s la desorbitaci?? de la estaci?? espacial Mir el 2001.
El transbordador espacial tamb?? efectua una maniobra de desorbitaci??, per?? no es desintegra a la reentrada gr??cies ?? la seva protecci?? t??rmica.
Darrerament hi ha hagut una preocupaci?? creixent (principalment als Estats Units i a Europa) per a desorbitar els sat??l??lits a la fi de la seva vida ??til, a fi i efecte de que no posin problemes als sat??l??lits del futur. Per aix?? cada vegada es fan m??s desorbitacions controlades quan aix?? ??s possible, o, en cas contrari, es trasllada el sat??l??lit cap a ??rbites m??s baixes de manera a que desorbitin naturalment amb un temps relativament curt.