Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Cantiga - Viquip??dia

Cantiga

De Viquip??dia

Cantiga ??s el g??nere t??pic de la poesia migeval galaicoportuguesa (segles XII-XIV). Les cantigues s??n poesies cantades, la lletra de les quals i m??sica venia composta per trobadors. El que tocava i cantava aquestes poesies era el joglar, que de vegades tamb?? era trobador. Les cantigues galaicoportugueses estan recollides en els anomenats cancioneros que reunien gran nombre de troves.

Es coneixen tres cancioneros: el Cancioneiro da Ajuda, el Cancioneiro de la Biblioteca Nacional de Lisboa i el Cancioneiro da Vaticana. La cantiga m??s antiga que es coneix ??s la "Cantiga da Ribeiri??a", tamb?? anomenada "Cantiga da Garvaia", composta per Paio Soares de Taveir??s probablement el 1189 (o 1198, existeixen dubtes en la dataci??). Actualment es considera una composici?? en vers a la qual se li posa m??sica per a ser cantada. ??s pr??pia de la m??sica tradicional de Gal??cia i tamb?? les hi coneix com cobles.

Taula de continguts

[edita] Tipus de cantigues

[edita] M??trica

Des del punt de vista m??tric poden distingir-se dos tipus de cantigues:

  • Cantiga de refram: sol tenir quatre estrofes amb el seg??ent esquema m??tric abbacca, abbaccb, ababcca, ababccb. Manca de tornada. S'utilitza sobretot en les cantigues d'escarni i en les cantigas de amor. Tenen el seu origen en la poesia dels trobadors proven??als.
  • Cantiga de maestr??a: el seu element caracter??stic ??s la tornada. El seu origen ??s popular. ??s freq??ent sobretot en les cantigas de amigo. Ambd??s tipus de cantigues tenen en com?? el tipus de vers utilitzat (octos??l??labs o decas??l??labs, en general) i l'??s de la rima consonant. Ambd??s fan un ??s freq??ent del paral??lelisme.

[edita] Tem??tica

Quant a la seva tem??tica, es distingeixen:

  • Cantigas de amor:un trobador es dirigeix al seu estimada.
  • Cantigas de amigo: una dona enamorada es queixa de l'abs??ncia de la seva estimat.
  • Cantigas de romer??a: el poeta critica b?? a un enemic particular, b?? a la societat en el seu conjunt.
  • Cantigas de maldizer (maleir): Es diferencia d'elles que el poeta no utilitza paraules encobertes sin?? que expressa els seus vituperis.
  • Cantigas de escarnio: de temes relacionats amb els santuaris.

Altres g??neres menors s??n la cantiga de vil??os i la cantiga de seguir.

[edita] Vegeu tamb??