Astrolabi
De Viquip??dia
Un astrolabi ??s un instrument de navegaci??, que mesurava l'altura del sol o de l'estrella polar, depenent si era de dia o de nit, i mitjan??ant una s??rie de c??lculs els mariners podien saber la latitud a la qual es trobaven.
Taula de continguts |
[edita] Hist??ria
Segons la fonts, l'astrolabi ja era conegut pels egipcis al segle III aC. Tot i aix?? Ptolomeu fou el primer que el va descriure i perfeccionar. Segles m??s tard, els ??rabs el milloraren substancial ment convertint l'astrolabi en un instrument m??s avan??at i perfeccionat. Va ser introdu??t a Europa occidental durant l'[[edat mitja. Arrib?? a la Pen??nsula Ib??rica pels ??rabs, fou adaptat a la numeraci?? llatina i constru??t a Catalunya per Sunifred Llobet, de Barcelona. Posteriorment l'astrolabi va ser substitu??t per l'octant el quadrant i el sextant.
[edita] Canvis que va suposar
La seva invenci?? va suposar un gran avan?? per a l'astronomia de l'antiguitat, ja que la possibilitat de mesurar angles permet, per mitj?? de la trigonometria, mesurar dist??ncies inaccessibles. L'astrolabi fou usat durant l'edat mitjana pels navegants per a calcular la seva posici?? mitjan??ant la latitud aix?? doncs, l'astrolabi es converteix en un instrument n??utic. M??s tard fou substitu??t per l'octant i posteriorment pel sextant.
[edita] Parts d'un astrolabi
La seva part frontal s'anomena "rete" i s'utilitzava per fer mesures astron??miques , com per exemple establir l'hora di??rna o nocturna despr??s de trobar l'altura del Sol o d'una estrella. El dors s'anomena "mater", i servia per mesurar altures, dist??ncies o profunditats.
[edita] Utilitzaci??
Els astrolabis eren utilitzats per resoldre problemes geom??trics, com calcular altures o profunditats. Per fer aix?? s'agafaven punts de refer??ncia i mitjan??ant l'astrolabi es calculaven els angles pertinents. L'astrolabi n??utic era una versi?? m??s simplificada i tenia l'opci?? de mesurar la latitud mitjan??ant c??lculs amb els astres. El seu pes elevat permetia que l'astrolabi ??s mantingu??s perpendicular l'horitz??.
[edita] Vegeu tamb??
Aquest article sobre Tecnologia ??s un esborrany i possiblement li calgui una expansi?? substancial o una bona reestructuraci?? del seu contingut. Per aix??, podeu ajudar la Viquip??dia expandint-lo i millorant la seva qualitat, traduint d'altres Viquip??dies, posant textos amb el perm??s de l'autor o extraient-ne informaci??. |