Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Astrolabi - Viquip??dia

Astrolabi

De Viquip??dia

Engranatges
Article inacabat!
Un (o m??s d'un) viquipedista treballa en l'edici?? de la present entrada, per la qual cosa ??s possible que trobeu defectes de contingut o de forma: a fi de coordinar la redacci??, contacteu amb els col??laboradors m??s recents amb un missatge a la p??gina de discussi?? de l'article en q??esti?? abans de realitzar modificacions o substitucions importants.

El seu ??s ??s temporal mentre l'usuari estigui editant l'article. No us oblideu de treure l'av??s un cop estigui acabat, o b?? es podr?? treure despr??s d'uns dies d'inactivitat.

Astrolabi persa del segle XVIII.
Astrolabi persa del segle XVIII.

Un astrolabi ??s un instrument de navegaci??, que mesurava l'altura del sol o de l'estrella polar, depenent si era de dia o de nit, i mitjan??ant una s??rie de c??lculs els mariners podien saber la latitud a la qual es trobaven.

Taula de continguts

[edita] Hist??ria

Segons la fonts, l'astrolabi ja era conegut pels egipcis al segle III aC. Tot i aix?? Ptolomeu fou el primer que el va descriure i perfeccionar. Segles m??s tard, els ??rabs el milloraren substancial ment convertint l'astrolabi en un instrument m??s avan??at i perfeccionat. Va ser introdu??t a Europa occidental durant l'[[edat mitja. Arrib?? a la Pen??nsula Ib??rica pels ??rabs, fou adaptat a la numeraci?? llatina i constru??t a Catalunya per Sunifred Llobet, de Barcelona. Posteriorment l'astrolabi va ser substitu??t per l'octant el quadrant i el sextant.

[edita] Canvis que va suposar

La seva invenci?? va suposar un gran avan?? per a l'astronomia de l'antiguitat, ja que la possibilitat de mesurar angles permet, per mitj?? de la trigonometria, mesurar dist??ncies inaccessibles. L'astrolabi fou usat durant l'edat mitjana pels navegants per a calcular la seva posici?? mitjan??ant la latitud aix?? doncs, l'astrolabi es converteix en un instrument n??utic. M??s tard fou substitu??t per l'octant i posteriorment pel sextant.

[edita] Parts d'un astrolabi

La seva part frontal s'anomena "rete" i s'utilitzava per fer mesures astron??miques , com per exemple establir l'hora di??rna o nocturna despr??s de trobar l'altura del Sol o d'una estrella. El dors s'anomena "mater", i servia per mesurar altures, dist??ncies o profunditats.

[edita] Utilitzaci??

Els astrolabis eren utilitzats per resoldre problemes geom??trics, com calcular altures o profunditats. Per fer aix?? s'agafaven punts de refer??ncia i mitjan??ant l'astrolabi es calculaven els angles pertinents. L'astrolabi n??utic era una versi?? m??s simplificada i tenia l'opci?? de mesurar la latitud mitjan??ant c??lculs amb els astres. El seu pes elevat permetia que l'astrolabi ??s mantingu??s perpendicular l'horitz??.


Dibuix esquem??tic de com s'utilitza un astroblabi per mesurar altures
Dibuix esquem??tic de com s'utilitza un astroblabi per mesurar altures


[edita] Vegeu tamb??

Assafea

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Astrolabi


Image:Icon-gears.png Aquest article sobre Tecnologia ??s un esborrany i possiblement li calgui una expansi?? substancial o una bona reestructuraci?? del seu contingut. Per aix??, podeu ajudar la Viquip??dia expandint-lo i millorant la seva qualitat, traduint d'altres Viquip??dies, posant textos amb el perm??s de l'autor o extraient-ne informaci??.